Det er en kritisk tid for mange af de danske startup-selskaber, der fokuserer hårdt på vækst og derfor ikke altid har hverken likviditet, egenkapital eller overskud at suge på.
Til gengæld har de brug for investeringer, kapital og medvind.
Med fire konkrete forslag til Folketinget håber en række af dem nu at kunne imødegå nedtur på grund af coronakrisen, hvor Danmark reelt - ifølge dem - risikerer at tabe en hel generation af danske startup-virksomheder på gulvet.
“Det er dybt alvorligt, fordi 55 procent af alle nye job, der skabes i Danmark, forventes at blive skabt af nuværende eller nye højvækst-virksomheder med støtte fra private investorer samt væksthuse og inkubationsmiljøer,” lyder det fra Peter Torstensen fra Accelerace, der er blandt underskriverne.
De fire forslag med i alt 22 underskrivere er nu blevet sendt til Folketingets partier samt regeringen.
De fire forslag er:
Eftergive skat og moms for 2020
“Karakteristisk for højvækstvirksomheder er, at de ofte drifter i en del år med underskud for at finansiere både produktudvikling og vækst. Det er nødvendigt for hurtigt at blive konkurrencedygtige på det globale marked,” lyder det i forslaget.
Derfor ønsker tech-iværksætterne, at det fradrag, som de nu opbygger hos skattevæsenet, bliver aktiviteret straks.
Dermed vil få mulighed for at beholde alle betalinger - moms, A-skat og AM-bidrag - til skattevæsenet, som allerede er betalt eller som står til betaling i 2020.
Det vil give likviditet til løn, husleje og andre faste udgifter og vil forhindre, at virksomheder oparbejder gæld til Skat.
Udvidelse af skattekreditordning
“For højvækstvirksomheder fylder udviklingsomkostninger typisk meget. Derfor har den danske stat også støttet disse investeringer ved at gøre det muligt at aktivere omkostningerne og få dem udbetalt,” lyder det.
I brevet foreslår de 22 underskrivere derfor, at de med tilbagevirkende kraft fra indkomståret 2017-2019 får mulighed for ‘straks at aktivere og få udbetalt 300 procent af deres udviklingsomkostninger.’
“Ved at udvide skattekreditordningen vil det være muligt at få målrettet støtten til virksomheder, der netop investerer meget i vækst, ligesom det vil være nemt blot at udvide den eksisterende ordning,” hedder det.
Investeringer skal kunne fradrages straks
“Da højvækstvirksomheder er meget afhængige af private investeringer fra business angels og Venturefonde, der lige nu har mistet mange penge og har travlt med at sikre eksisterende porteføljer, er det afgørende at hjælpe med at skabe bedre grobund for private investeringer på trods den store usikkerhed på markedet,” hedder det.
De 22 underskrivere foreslår derfor, at investorerne får mulighed for et straks-fradrag af deres investeringer i vækstvirksomhederne.
4:1 lån og investering fra Vækstfonden
De 22 underskrivere foreslår desuden, at Væksfonden frem til 31. september 2020 får mulighed for at tilbyde både lånefinansiering og ‘equity investering i forholdet 4:1.’
Det vil sige, at de foreslår, at Vækstfonden skal kunne levere fire-femtedele af et lån og private investorer en femtedel.
I dag er forholdet 1:1.
Underskriverne peger på, at en 4:1-gearing vil kunne sikre 150 procent mere kapital til virksomheder med samme private investerings-niveau.
“Det er væsentligt, at Vækstfonden ved lån giver lempelige vilkår for påbegyndelse af tilbagebetaling samt at Vækstfonden ved equity investeringer tiltræder aktionæraftalen på lige vilkår med eksisterende aktionærer,” mener de.
Du finder hele forslaget i dets fulde længde her.
Underskriverne af forslaget er:
- Eske Gunge, Actimo.
- Kristian Øllegaard, Plecto.
- Jeppe Rindom, Pleo.
- Kresten Juel Jensen, Motosumo.
- Allan Mørch, AskCody.
- Kaare Beck-Fisher, Maguru
- Rasmus Juul-Olsen, Bookmundi
- Michael Bisgaard, Kintobe.
- Thomas Much-Laursen, Aguardio
- Mike Vestergaard, Digura.
- Niklas Laugesen, Napp.
- Jørgen Bardenfleth, Symbion og tidligere direktør i Microsoft.
- Oskar Lauritzsen, Orckestra Technologies
- Omair Kahn, Salem Planet.
- Morten Hellesøe Poulsen, Plytix
- Peter Torstensen, Accellerace.
- Jan Dal Lerhmann, investor
- Lars Ole Kornum, investor
- Ole Andersen, business angel
- Martin Bøge-Mikkelsen, business angel
- Michael Houghton-Larsen, business angel
- Hans Christian Bjerre Andersen, CPH Business Hub
- Irfan Goandal og Janos Flösser, Promentum Equity Partners