Sidste uges amerikanske dom, der frikendte Oracle for at forsøge at indgå i et konkurrenceforvridende ægteskab med Peoplesoft, risikerer at give EU-Kommissionens konkurrencekomissær Mario Monti grå hår i hovedet.
I den europæiske sag har man nemlig taget præcis samme udgangspunkt som det, de amerikanske konkurrencemyndigheder netop har fået afvist.
Nemlig at det er Oracles eventuelle dominans på markedet for forretningssoftware til store virksomheder, som er problematisk.
Men den amerikanske dommer afviste, at man overhovedet kunne bevise eksistensen af netop sådan et markedssegment.
Oracles forsvar er netop gået på, at markedet for forretningssoftware er meget mere bredt og udefinerbart, end EU og de amerikanske konkurrencemyndigheder lægger op til i sagsanlæggene.
EU har to gange standset sin egen efterforskning for at afvente de amerikanske træk i sagen.
Dermed stilles EU's konkurrencekommissær Mario Monti I en ubekvem situation.
Han kan enten vente på den forventede ankesag fra de amerikanske myndigheder, og dermed samtidig tørre problemet af på sin efterfølger, Neelie Kroes, som er udpeget til at tage hans sæde i november i år.
Men så kan han blive skydeskive for kritik af, at EU blot blindt følger USA's afgørelser.
Hvis han derimod beslutter sig for at arbejde på et endeligt nej til Oracles købsforsøg, risikerer EU og USA at stå med modstridende holdninger til sagen.
Peoplesoft har samtidig lanceret endnu et modtræk mod Oracle hjemme i USA - nemlig et sagsanlæg for seks milliarder kroner, som angiveligt skal kompensere for de tab, konkurrentens heftige ombejling har medført.
Peoplesofts resultater er blevet forværret i de seneste to kvartaler, og det mener selskabet altså blandt andet at kunne klandre Oracle for.