It-virksomheder verden over blæser i stor stil til kamp mod Covid-19 med en lang række initiativer.
De fordeler sig i hovedtræk på to områder: Gratis værktøjer og regnekraft.
IT-Branchen opfordrer til hjælp
Branche-organisationen IT-Branchen opfordrer også de danske it-selskaber til at hjælpe.
Det kan se ved at sende organisationen en beskrivelse af de løsninger og services, der kan anvendes til dækning af det, som foreningen kalder for ‘aktuelle corona-behov’ som eksempelvis licenser til mødeplatforme, hardware, it-opsætning, support og lignende.
Det kan du læse mere om hos IT-Branchen her.
Listen er allerede lang, men lad os tage et kig på nogle af de store områder. Listen er ikke komplet. Har du tilføjelser, så skriv til redaktionen@cw.dk.
Computerworld har skrevet flere artikler om, hvordan man håndterer en arbejdsdag derhjemme fremfor på kontoret, hvor der er systemer, rytmer, kolleger og en fælles kaffemaskiner.
Du kan læse gode råd om, hvordan du tackler en arbejdsdag hjemme her: Undgå at begå mine fejl når du skal arbejde fra hjemmekontor
AI chatbot fra SupWiz
AI-selskabet SupWiz stiller sin avancerede AI-baserede chatbot til rådighed i op til tre måneder for myndigheder og virksomheder.
Selskabet tilbyder 'gratis opsætning af live chatløsning på hjemmeside, der kan håndteres fra hjemmearbejdspladser - målrettet myndigheder og enterprises - med licensfrihed i to måneder'.
Hertil kommer 'gratis opsætning af en AI chatbot, der besvarer henvendelser om coronavirus på dansk – målrettet myndigheder - inklusiv live online træning i brug og vedligeholdelse af chatbotten med licensfrihed i tre måneder.'
Platform til timeregistrering fra Portlr
Danske Portlr tilbyder gratis oprettelse og 12 måneders gratis brug for ubegrænset antal brugere af selskabets platform til timeregistrering, opgavehåndtering, projektstyring og klippekort.
"Fordi al data bindes sammen i Portlr, kvalitetssikrer vi virksomheders timeregistrering, så alle timer hurtigt og nemt kan faktureres," lyder det fra selskabet.
Du kan læse mere hos Portlr her.
AI fra 2021.ai
Den danske AI-leverandør 2021.ai tilbyder fire ugers gratis adgang til selskabets data- og AI-platform Grace.
Hertil kommer fri adgang til selskabets og dets partneres data-scientists til 'træning og hjælp til AI modeludvikling. Vi forbeholder os retten til at prioritere projekter," lyder det fra 2021.ai.
Du kan læse mere hos 2021.ai om tilbuddet her.
Gratis samarbejds-løsninger fra Avaya
Avaya tilbyder flere gratis muligheder fra selskabets vifte af løsninger inden for collaboration-software.
Selskabet tilbyder blandt andet to til tre måneders gratis licens til video collaboration-løsningen Avaya Spaces, tre måneders licens til Avaya Remote Worker og to måneders gratis brug af Avaya Remote Agent.
Du kan læse mere hos Avaya her.
Adgang til fysioterapi-app fra Injurymap
Den danske genoptrænings-app Injurymap giver gratis adgang frem til 31. maj.
"Injurymap tilbyder hjælp til at finde de rigtige øvelser og til at holde motivationen i genoptræning. App’ens programmer er udviklet af speciallæger til behandling af smerter i ryg, nakke, skulder, albue, hofte, knæ, ankel, achillessene og hæl/svangsene. Flere end 25.000 brugere har trænet mere end 100.000 gange med app’en,' meddeler selskabet.
Læs mere om Injurymap her.
Adgang til CV-løsning fra Novoresume
Den danske startup Novoresume giver midlertidig gratis adgang til selskabets CV-løsning frem til 10. april.
Her kan man gratis oprette sit CV og lignende via forskellige skabeloner.
Ydelsen er enhjælpende hånd i en krise, der har efterladt mange i arbejdsløshed. Det betyder, at virksomheden ikke har nogen omsætning overhovedet indtil 10. april," lyder det fra Novoresume.
Du kan læse mere her.
Gratis sikkerhedsløsninger fra Kaspersky
It-sikkerhedsselskabet Kaspersky giver alle sundhedsorganisationer gratis adgang til selskabets endpoint-sikkerhedsløsninger i et halvt år.
Det drejer sig om løsninger som Kaspersky Endpoint Security Cloud Plus, Kaspersky Security for Microsoft Office 365, Kaspersky Endpoint Security for Business Advanced og Kaspersky Hybrid Cloud Security.
Du kan læse mere hos Kaspersky her.
Styresystemer og container-teknologier fra Suse
Suse tilbyder gratis styresystem Suse Linux Enterprise og containeteknologier som Suse Caas Platform og Suse Cloud Application Platform til fabrikanter af medicinal-udstyr i kampen mod Covid-19, meddeler selskabet.
Selskabet tilbyder sine 'ydelser gratis, såsom support og vedligeholdelse af selskabets styresystem og containerteknologier, der kan blive indlejret i og køre på det medicinske udstyr," hedder det.
Software og konsulentimer fra intranet-leverandøren Colibo
Den aarhusianske intranet-leverandør Colibo giver både software og konsulenttimer gratis væk.
"Når vi siger gratis mens krisen står på, ja så MENER vi gratis. Prisen for software og drift sættes til 0,00 kroner og vores timepris sættes også til 0,00 kroner i forbindelse med implementering. Med andre ord: Vores produkt gives væk gratis og vores tid gives væk gratis," lyder det fra selskabet.
Grafisk design fra 24Slides
24Slides tilbyder gratis designløsninger til primært NGO'er og offentlige institioner, der beskæftiger sig med Covid-19-relaterede opgaver.
Selskabet understreger, at tilbuddet kun gælder opgaver med et undervisnings- og oplysningsmæssigt formål - og altså ikke opgaver med kommercielt formål.
Du kan læse mere her.
Kontrakt-software fra Solusi
Solusi udbyder selskabets contract management software gratis til alle virksomheder i nød i tre måneder, meddeler selskabet.
Mange virksomheder står overfor sparerunder, og her er det naturligt at kigge på selskabets kontraktportefølje for at se, hvor man kan spare.
"De færreste er dog beriget med en løsning, der kan hjælpe dem med denne tunge administrative opgave. Vi vil gerne hjælpe jer som ikke har haft muligheden for at arbejde med et contract management-system," lyder det fra Solusi.
Efter de tre måneder vil selskabet sørge for at udtrække data uden beregning.
Du kan læse mere hos Solusi her.
Konsulentydelser og services fra Geoinfo
Geoinfo tilbyder som repræsentant for amerikanske Esri danske myndigheder gratis adgang til blandt andet oversigts-kort over den globale udbredelse af Covid-19.
"Vi har desuden kontaktet alle danske sundhedsmyndigheder for at bistå med ekspertise for detaljeret kortlægning af danske Covid-19 tilfælde - dog uden nogen respons," lyder det fra Geoinfo.
Du kan læse mere om muligheden for gratis overblik hos Geoinfo her.
Undervisning fra SAS Institute
SAS Insitute tilbyder frem til udgangen af april gratis undervisning i selskabets produktkatalog af dataanalytiske løsninger.
"Der er både liveundervisning via webinars og e-læringsmoduler med certificeringsmulighed," meddeler selskabet.
Man kan vælge mellem mere end hundrede kurser i SAS Learning Subscription, 18 kurser i SAS Academy for Data Science og seks kursr i CI360 Learning Subscription, meddeler selskabet.
Du kan læse mere hos SAS Institute her.
Online-møde løsning fra Ditmer
Danske Ditmer tilbyde alle danske kommuner og regioner gratis adgang til mødeløsningen Agenda Live i de kommende tre måneder.
"Afholdelsen af digitale politiske møder og understøttelsen af vores demokrati er hovedårsagen til udviklingen af Agenda Live. Vi ser nu et mindst lige så stort, hvis ikke større, behov for Agenda Live grundet de udfordringer, som coronakrisen giver os som samfund," lyder det fra selskabet.
Ifølge selskabet er man oppe og køre i løbet af et par timer. Agenda Live rummer blandt andet mulighed for live-afstemninger, automatiske referater og har sømløs integration til FirstAgenda.
Videoløsning fra Incendium
Danske Incendium åbner for gratis adgang for selskabets videokonsultations-løsning IncidentShare for alle organisationer i sundhedssektoren.
Ifølge selskabet bygger løsningen på patienternes egne smartphones, mens læger og sygeplejersker i den anden ende skal anvende en webbrowser.
"På den måde håber vi at bidrage til, at færre behøver bevæge sig ud og udsætte sig selv og andre for smittefare, samtidig med at vores sundhedssystem kan frigøre ressourcer til i højere grad at tage vare på de mange patienter, som den kommende tid får stort behov," lyder det fra selskabet.
Gratis opkald og sms fra CBB og Telenor
CBB og Telenor giver alle kunder, der er strandet i udlandet, gratis opkald og smser lokalt og til Danmark frem til slutningen af april.
"Vi har været i dialog med mange af vores berørte kunder i den seneste tid, og vi har nu besluttet at indføre gratis SMS og opkald til de kunder, der er strandet i udlandet, så de ikke skal bekymre sig om dette,” lyder det fra selskaberne.
YouSee giver fri tale og sms i udlandet
YouSee åbner for, at alle selskabets mobilkunder i udlandet frem til udgangen af april kan ringe og sende smser gratis fra udlandet og til Danmark.
Det bliver ligeledes gratis at ringe lokalt i det land, hvor de opholder sig, ligesom de gratis vil kunne modtage opkald.
YouSee påpeger, at gratis-løsningerne ikke omfatter eksempelvis Facetime, der takseres som data.
"Antallet af kunder i udlandet falder dagligt i takt med, at danskerne vender tilbage til Danmark, men for de danskere, der fortsat opholder sig i udlandet, kan det være dyrt at ringe til Danmark fra flere af de lande, hvor grænserne nu lukkes ned," lyder det fra YouSee.
Gratis tale om sms i udlandet fra 3
Mobilselskabet 3 giver til kunder, der opholder sig i udlandet, frem til 31. marts gratis telefoni og sms både lokalt og hjem til Danmark. Desuden får de 1gb gratis data.
"Coronakrisen er en ekstraordinær situation, som betyder, at vores kunder pludselig står med nogle helt andre behov end for bare en uge siden. Derfor har vi valgt at ændre priserne for ekstra data, så længe myndighederne anbefaler, at vi alle sammen holder os hjemme, og ændre vilkårene for 3LikeHome og udlandstelefoni i en periode, så vores kunder får én ting mindre at bekymre sig om,” meddeler David Elsass, der er direktør for privatmarkedet hos 3.
Selskabet indfører desuden forskellige rabatordninger for data og telefoni.
Virtuel træning fra Invisio
Konsulenthuset Invisio tilbyder daglige gratis virtuelle træninger i brugen af Tableau, Alteryx, Power BI og Python.
Træningssessionerne vil finde sted dagligt om formiddagen og eftermiddagen indtil påske. Hver session består af to x fire timers virtuel træning over to dage med Invisios konsulenter og certificerede trænere, meddeler selskabet.
"Vi har forberedt alt materiale og stiller det gratis til rådighed for deltagerne. Det er åbent for alle, også ikke-kunder, som bare gerne vil prøve kræfter af med nogle nye metoder og teknologier. Man kan vælge at deltage i en session, eller man kan deltage i dem alle - der er frit valg på alle hylder," meddeles det.
Du kan læse mere hos Invisio her.
Sikkerhed fra Bitdefender
It-sikkerhedsselskabet tilbyder samtlige sine virksomhedsorienterede sikkerhedsløsninger til sundhedsorganisationer over hele kloden uden omkostninger i et år.
Tilbuddet gælder alle organisationer i sundhedssektorerne -lige fra eksempelvis mindre tandlæge- og øjenklinikker til store sygehuse, melder selskabet.
"Bitdefender vil også tilbyde store organisationer sine professionelle ydelser og avancerede teknologier, såsom sikkerhed og analyse til netværkstrafik," hedder det.
Du kan læse mere hos Bitdefender her: Help healthcare fight coronavirus.
Fem tiltag fra SAP
SAP åbner for gratis brug af fem forskellige løsninger.
- Indkøbstjenesten SAP Ariba Discovery er gratis de kommende 90 dage, hvor købere altså kan poste indkøbsbehov, som leverandører så kan svare på.
"Det vil hjælpe indkøbere og leverandører med hurtigt og effektivt at komme i kontakt med hinanden og dermed minimere den disruption som forsinkede leveringer, kapacitetsudfordringer og stærkt forhøjede og forandrede forbrugsmønster skaber i en krisetid," lyder det fra SAP.
Selskabet tilbyder også gratis brug af Remote Work Pulse samt en række øvrige såkaldte experience management-løsninger.
Ligeledes bliver rejseløsningen Concur Tripit Pro gratis i seks måneder, ligesom man kan få et gratis kursus i fjernarbejdsløsningen SAP Litmos og få gratis adgang til tjeklisten i projektstyrings- og samarbejdsværktøjet Ruum by SAP 'for at hjælpe virksomheder og privatpersoner med at planlægge, forberede og tackle COVID-19," lyder det fra SAP.
En hel liste fra IT-Branchen
Brancheorganisationen IT-Branchen har samlet en hel liste over rabat- og gratis tilbud.
Mange består af nedsat pris på udstyr, hjælp og services.
Du finder listen her: Digital hjælpepakke til virksomheder og myndigheder.
Phishing-træning fra Cyberlearning.dk
Danske Cyberlearning.dk åbner for gratis brug af selskabets phishing-træning-program.
"Covid-19 krisen har gjort, at flere er eksponeret for phishingangreb, og der ses en del Covid-19 relaterede angreb," lyder det fra Højbjerg ved Aarhus, hvor Cyberlearning har hovedkvarter.
Med selskabets program kan medarbejderne træne i at genkende phishing-forsøg.
Du kan læse mere her: It-kriminelle udnytter Covid-19 - gratis træning.
Fejlsøgning og rådgivning fra Netic
Danske Netic tilbyder gratis hjælp og assistance til virksomheder, der stiller deres løsninger gratis til rådighed på grund af Covid-19.
Netic er blandt andet specialist i datacenter-drift og tilbyder blandt andet hjælp til virksomheder, der har svært ved at tilpasse sig de pludseligt ændrede brugsmønstre, der er dukket op i kølvandet på, at folk er blevet sendt hjem.
"Det har vi erfaring med og vi hjælper gerne med råd, vejledning og arkitekturbistand," lyder det fra selskabet.
"Vi kan hjælpe med at fejlsøge samt rådgive og hjælpe med at få sine services optimeret til et ændret brugsmønster," meddeler selskabet, der stiller konsulenter til rådighed på tværs af teams.
"For nogen vil det være relevant med em netværksspecialist, for andre er det måske adgang til vores databasefolk, som kan hjælpe og for nogle er det måske hjælp til at forstå, hvorfor deres applikation ikke svarer," meddeler selskabet.
Hjælpepakke fra EG
EG har udsendt besked til kunder og brugere på social- og sundhedsområdet om, at selskabet 'her og nu' stiller løsningen EG Sensum Sikkert Videokald gratis til rådighed sålænge den 'nuværende krisesituation hersker.'
Løsningen giver mulighed for sikre videokald, der lever op til kravene i GDPR for sikre samtaler mellem myndighed og borger.
"Løsningen [kan] være meget anvendelig i denne situation, hvor Sundhedsstyrelsen opfordrer til at begrænse den fysiske kontakt med udsatte borgere eller medarbejdere skal arbejde hjemmefra og være i dialog med kolleger på arbejde," meddeler EG.
Selskabet kan installere løsningen på to-tre arbejdsdage, meddeler EG Digital Welfare.
Gratis mødetjeneste fra Ricoh
Ricoh meddeler til IT-Branchen, at selskabet stiller gratis online-mødetjeneste, hjemmearbejds-pladser med leveringm, opsætning og support til rådighed.
Etableringen samt de første 60 dages mødetjeneste er gratis.
Cisco WebEx
Cisco stiller sin video-konferenceløsning WebEx gratis til rådighed for brugerne, meddeler selskabet.
Det betyder, at WebEx kan anvendes gratis i en lang række lande via WebEx.com, hvor Cisco nu tilbyder ubegrænset brug med op til 100 deltagere.
Du kan læse mere her: Cisco WebEx available free in these countries.
Skoleværktøjer
Stort set alle de digitale forlag herhjemme har åbnet for gratis adgang af deres undervisningsmaterialer på grund af Covid-19, da samtlige danske studerende og skolebørn som bekendt er blevet sendt hjem.
Det betyder, at der i en periode er frit slag på næsten alle hylder til at afprøve de gratis tilbud. Og der er mange.
De nu gratis digitale læremidler tæller:
- Alinea
- Clio
- Dansk Skoleskak
- Min læring
- Apple Education Denmark
- Tankespil
- Labster
- Wizkids
- Nyhedsmediet Seismo
- Hr. Klogemand
- Restudy
- Frontread ApS
- Gyldendal Uddannelse
- Matematikfessor
- Ordbogen.com
- Grammatip.com
- Skoletube
- Skoledu.dk - matematik
- Innoflow
- BookBites
- Hop om bord-spillet, forlaget Æsop
- Franskportal.dk
- GO Forlag
Også i udlandet er der gratis hjælp for studerende. Således har Texas Instruments gjort forskellige regne-programmer gratis i seks måneder.
Det kan du læse mere om her.
Adobe Creative Cloud og flere andre ting
Det samme gælder Adobe, der giver gratis licenser i tre måneder til Media Composer Pro Tools og Sibelius til alle studerende, der ikke længere har adgang til deres undervisning-institutioner.
De kan også få gratis adgang til Adobes Creative Cloud og flere andre ting. Det kan du læse mere om her: Free Software Access During COVID-19 Shift
Teams og andre samarbejdsværktøjer
Et af de helt store samarbejdsværktøjer er Microsoft Teams, som mange virksomheder og organisationer anvender.
Løsningen rummer en række vigtige funktioner, der for alvor kan gøre samarbejdet mere glidende for organisationer, hvis medarbejdere sidder forskellige steder.
Microsoft har gjort brugen af Teams gratis i seks måneder på grund af Covid-19.
Det kan du læse mere om her: De næste måneder bliver det gratis at forsøge sig med Microsoft Teams og Office 365.
Google Hangout Meet
Google stiller også Premium-versionen af samarbejdsværktøjet Google Hangouts gratis til rådighed, mens folk strømmer mod deres hjemmarbejdspladser.
Den gratis version kan anvendes til eksempelvis livestreaming til op mod 100.000 viewere eller til online-møder med op til 250 deltagere.
Du kan læse mere i denne blogpost fra Google.
Kreditovervågning fra Bisnode
Data- og analyseselskabet Bisnode åbner for 30 dages gratis kreditovervågning af danske selskabers kunder og leverandører.
Det drejer sig om kredit-løsningerne D&B Credit og Bisnode RiskGuardian, der kan anvendes uden betaling i fire uger.
Overvågningsløsningerne kan blandt andet varsle, hvis ens kunder eller leverandørers betalingsevne ændres.
"Vi mener, at panik og frygt er to irrationelle følelser, som bør erstattes med data, så danske virksomhedsejere kan navigere sikkert igennem disse tider," lyder det fra Bisnode.
Platform fra Colibo
Danske Colibo tilbyder sin platform gratis til 'eventuelle nye kunder her i coronakrisen,' meddeler selskabet.
Løsningen anvendes ifølge selskabet lige nu til netop intern kommunikation i mange kommuner og virksomheder.
Colibo meddeler, at selskabet også giver 'konsulenttimer gratis til dem, som rent faktisk har interesse i at få implementeret nu,'
Monitorering fra Dynatrace
Dynatrace meddeler, at selskabet stiller sin software intelligence-platform gratis til rådighed til monitorering af applikations-landskab og infrastruktur.
"Man kan prøve default til 15 dage, men vi kan forlænge dette, hvor det er nødvendigt," lyder det fra selskabet.
Institut for Cyber Risk
Corona-virussen har ført til en stigning i antallet cyberangreb, lyder det fra forskellig side.
Det danske it-sikkerhedsselskab Institut for Cyber Risk har derfor besluttet at sine phishing awareness-videoer gratis til rådighed, så længe corona-virussen hærger, som det hedder.
“Vi ved, at uddannelse og awareness træning virker og kan minimere risikoen for at en virksomhed rammes. Vi håber, at det kan være med til at minimere vellykkede angreb mod danske virksomheder,” lyder det fra selskabet i denne meddelelse.
ServiceNow
ServiceNow har lanceret fire gratis såkaldte community-apps, som selskabet stiller til rådighed fram til udgangen af september.
De skal ‘hjælpe vores kunder med at håndtere komplekse workflows under nødberedskab,” meddeler selskabet.
De pågældende apps giver blandt andet mulighed for nemmere afrapportering, håndtering af workflows og lignende.
Du kan læse mere hos ServiceNow her.
Dataset - overblik over forskningsartikler
Microsoft har samlet forskning-data om Covid-19 i det såkaldte Covid-19 Open Research Dataset (Cord-19).
Cord-19 består indtil videre af næsten 30.000 artikler om virussen og er fuldt søgbart.
Du finder Covid 19 Open Research Dataset (Cord-19) her.
Gamere tilbyder regnekraft
Nvidia har anmodet gamere verden over om at stille deres ofte kraftige computere til rådighed med henblik på, at de mange gamercomputere i samlet flok kan levere betydelig regnekraft.
De skal connectes via appen Folding@home, der linker computerne til et samlet netværk, hvor de deler ressourcer fra GPU’er og CPU’er.
Du kan læse mere om projektet her.
Rekruttering
Rekrutteringsplatformen Emply stiller sin platform gratis til rådighed for kommuner og regioner under corona-krisen.
Kundeservice-platform fra Dixa
Dixa leverer en kundeservice-platform, som stilles gratis til rådighed for alle frem til 30. september 2020.
Platformen er et værktøj, hvor alle kundeservicefunktioner samles - herunder telefoni, email, livechat, WhatsApp og Facebook Messenger på samme platform.
Kampagnen indebærer gratis opsætning, onboarding, træning og løbende support.
Du kan læse mere her.