El Capitan. Det bliver navnet på den vildeste supercomputer nogensinde har set.
Sådan lyder meldingen fra Hewlett Packard Enterprise og AMD, der netop har indgået aftale om produktion af den voldsomt muskel-stærke maskine, der ventes at stå klar til drift i 2023.
De to selskaber vil investere 600 millioner dollar på udvikling af supercomputeren, der kommer til at stå på det amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory uden for San Francisco.
El Capitan vil færdigudbygget kunne levere 2 exaflops. Det betyder, at computeren vil kunne foretage to milliarder milliarder beregninger i sekundet.
Supercomputere er i de seneste år blevet vurderet på deres evne til at levere beregninger i petaflops, og det er udtryk for masive forbedringer på området, at man nu er nået til at måle i exaflops.
To exaflops svarer således til 2.000 petaflops.
El Capitan vil blive udstyret med AMD’s kommende Epyc-processorer med kodenvanet ‘Genoa’ samt AMD Radeon Instinct CPU’er.
Ifølge AMD bliver supercomputeren kraftigere end de 200 hurtigste supercomputere i verden i dag tilsammen.
El Capitan vil ifølge AMD blive 10 gange hurtigere end den hurtigste supercomputer i verden i dag, IBM’s Summit-computer, der står i den amerikanske delstat Tennessee. Den leverer i dag 143 petaflops.
På Lawrence Livermore National Laboratory skal El Capitan understøtte det amerikanske atomsikkerheds-kontors arbejde (National Nuclear Security Administration).
El Capitan skal blandt andet anvendes til at simulere komplekse eksplosioner af atom-våben i 3D.
USA skal bruge simulationerne i arbejdet med at sikre, at landets efterhånden ældre lager af atomvåben dels er funktionsdygtige, dels ikke udgør nogen utilsigtet sikkerhedsrisiko.
El Capitan kommer til at fylde samme areal som to tennisbaner. Computeren vil kræve 30 megawatt til driften. Det svarer til samme energiforbrug som 12.000 husstande.
HPE står iøvrigt også bag en anden kommende supercomputere, der skal leveres til Oak Ridge (hvor IBM’s Summit står i dag) i 2021. Den får en performance på halvanden exaflops.
Læs også:
Exascale computing er for alvor på vej: Vi står på randen af en ny æra