I 2017 skabte et vidtgående russisk hackerangreb kaotiske tilstande i verdens største shippingvirksomhed Mærsk.
Da virksomhedens it-infrastruktur blev ramt af malwaren NotPetya, forårsagede det et tab på mindst 1,9 mia. kroner for den danske koncern.
Bogen ”Sandworm” af Andy Greenberg afdækker historien om den russiske hackergruppe kaldet Sandworm.
Greenberg beskriver blandt andet, hvordan hackerne i Sandworm arbejder for den russiske militære efterretningstjeneste og siden 2014 har terroriseret vigtig it-infrastruktur verden over, blandt andet hos amerikanske forsyningsselskaber og selveste NATO.
Gruppens hackerangreb kulminerede i 2017 med malwaren NotPetya, som de brugte til at lamme blandt andet nogle af verdens største medicinal-, transport og shippingvirksomheder, herunder altså Mærsk.
Med fokus på de russiske angreb på civile, militære og politiske mål i USA, stiller Andy Greenberg i bogen skarpt på gruppen af russiske cyberkrigere og på den trussel, disse udgør for den nationale sikkerhed.
Det er en historie, som også illustrerer udviklingen inden for moderne krigsføring, som i dag ikke kun foregår på slagmarkerne, men i højere grad også i den digitale verden.
Særligt fokuserer Greenberg naturligvis på den russiske regerings aktive strategi, hvor man med digitale våben konstant søger at manipulere med de vestlige demokratier.
Andy Greenberg er skribent for magasinet Wired, hvor han har beskæftiget sig indgående med emner som hackerkultur og informationssikkerhed.
Derudover har han skrevet bogen ”This Machine Kills Secrets” om whistleblowere og store informationslækager.
Bog: Sandworm: A New Era of Cyberwar and the Hunt for the Kremlin’s Most Dangerous Hackers. Forfatter: Andy Greenberg. Udgivet af Doubleday