OPDATERET: Siden 2016 har de danske regioner registreret ikke færre end 1.490 mistænkelige eller deciderede uberettigede opslag i danskeres elektroniske patientjournaler. Det viser en aktindsigt foretaget af Politiken.
Politiken skriver, at der blandt de mange opslag kan findes såkaldte falske positive som eksempelvis fejlopslag.
Men det reelle omfang af snageriet er faktisk ukendt, for dels er statistikkerne i høj grad baseret på stikprøver, dels vil Region Sjælland ikke bidrage med oplysninger.
En indikation af omfanget kan man dog få fra Regions Midtjylland, som siden marts 2019 har optalt 148 deciderede uberettigede opslag.
“Det overordnede billede, der står tilbage, er, at man som patient ikke kan have tillid til, at kontrollen i regionerne er effektiv”, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet til Politiken.
I følge it-direktør i Region Nordjylland Klaus Larsen forventer regionen i 2020 at indføre et nyt kontrolsystem, som er mere fintmasket og ikke udelukkende er baseret på stikprøver.
OPDATERING:
Det fremgik tidligere af artiklen med Politiken som kilde, at Region Syddanmark slet ikke holder øje med uberettigede opslag i Sundhed.dk.
Nicolai Arvedsen, Afdelingschef for IT-Styring og Informationssikkerhed i Region Syddanmark, skriver i dag cirka kl. 15 i en mail til Computerworld:
"Det er i sagens natur ikke korrekt. Region Syddanmark laver løbende opfølgning og stikprøvekontrol med opslag i journaler via Sundhed.dk. Langt hovedparten af alle opslag på Sundhed.dk sker i øvrigt via EPJ, hvorfor der er yderligere logning."