Kinesiske myndigheder skal øjeblikkeligt stoppe med at købe udenlandsk it-grej og software, og alt udenlandsk it skal fjernes fra myndighederne inden for tre år.
Sådan lyder den seneste optrapning af den nærmest uendelige handelskrig mellem USA og Kina, skriver Financial Times.
Ifølge Financial Times betyder det, at mellem 20 og 30 millioner hardware-enheder skal udskiftes. Det skal ske efter en såkaldt 3-5-2-plan, sådan at 30 procent skal erstattes i 2020, 50 procent i 2021 og de sidste 20 procent i 2022.
3-5-2-planen, som altså nu er både fremskyndet og sat i værk, er i øvrigt en del af den kinesiske regerings politik om at sørge for, at landets offentlige myndigeheder bruger såkaldt ‘sikker og kontrollabel’ teknologi, som igen er en del af landets cybersikkerhedslov fra 2017.
Analytikere anslår over for Financial Times, at amerikanske virksomheder henter i omegnen af 150 milliarder dollars i årlig omsætning i Kina.
Det meste stammer fra private virksomheder og forbrugere. Derfor vil den aktuelle ordre fra de kinesiske myndigheder have begrænset effekt for amerikanske virksomheder, men sagen er en helt anden, hvis Kina helt forbyder udenlandsk it-teknologi, lyder advarslerne. Sådan et træk vil være en alvorlig bet for eksempelvis Apple.
På den anden side vil det dog blive både meget dyrt for det kinesiske samfund at skulle udskifte alt det udenlandske grej. Og det vil også være meget problematisk for kinesiske teknologivirksomheder som Lenovo og andre, som er temmelig afhængige af udenlandske underleverandører.
Læs også:
Trump tordner mod Huawei på NATO-topmøde: "Det er en sikkerhedsfare"