Kunstig intelligens (eller AI) er i en rivende udvikling i disse år og overtager flere og flere opgaver, som det før kun var mennesker, der kunne udføre. Men den udbredte brug af AI rejser også flere spørgsmål inden for forskningen.
I sin nye bog ”Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?”, som udkom i oktober, undersøger ph.d. og professor i logik og kunstig intelligens ved DTU, Thomas Bolander, de sociale aspekter af kunstig intelligens.
Ifølge Bolander er menneskets sociale evner blandt de sværeste elementer at overføre til AI.
Det gør det svært for AI-baserede systemer at sætte sig i andres sted og forstå de sproglige og sociale nuancer, der knytter sig til enhver kontekst i kommunikationen mellem mennesker.
”Desværre er evnen til social perspektivtagning og afkodning af kontekst meget mindre veludviklet inden for kunstig intelligens end hos mennesker, så kunstig intelligens vil i dag være mere disponeret for altid at tage ting meget bogstavelig og uden sans for kontekst,” skriver Bolander i bogen.
Til gengæld er AI ifølge Bolander muligvis bedre end mennesker til eksempelvis at planlægge og genkende mønstre.
”Kunstig intelligens-systemer kan overskue ufatteligt mange flere mulige planer end mennesker,” skriver Bolander.
I bogen kigger Bolander således ind i fremtiden for AI og undersøger, hvordan fremtidens kunstige intelligens kan få flere sociale evner og dermed indgå i et mere frugtbart samspil med mennesker.
”Hvis vi ønsker, at kunstig intelligens faktisk skal assistere eller erstatte os på områder, som kræver et højt niveau af kognitive evner, eksempelvis medicinsk diagnosticering, så er det kun rimeligt, at systemerne lever op til samme høje krav, som vi har til vores medmennesker.”
"Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?" er skrevet af Thomas Bolander og udkommer på Informations Forlag