Alle 98 kommuner i Danmark gik i 2016 sammen om det fælles udbud af en samarbejdsplatform - det senere Aula - til skoleområdet. Visionen var at etablere en sammenhængende brugeroplevelse på tværs af skoler og kommuner.
Beslutningen skete som led i aftalen om kommunernes økonomi for 2015, hvor regeringen og KL i juni 2014 aftalte at realisere en brugerportal (BPI) for folkeskolerne.
Et fælleskommunalt program, BPI-programmet, blev i den anledning etableret i KL. BPI-programmet har til opgave at understøtte kommunernes opgaver i relation til blandt andet anskaffelse af læringsplatforme og Aula, implementering, informationssikkerhed og fælles standarder.
Aula blev sendt i udbud af kommunernes it-fællesskab, Kombit, i begyndelsen af 2017. Aftalen til en værdi af mellem 350 og 400 millioner kroner over en fireårige periode vandt Netcompany, som siden har udviklet Aula i samarbejde med firmaerne Frog, Edulab og Advice.
Aula skal være den samlende indgang til blandt andet læringsplatformene via de såkaldte widgets.
Næsten alle kommuner begyndte at tage Aula i brug i ugen efter efterårsferien.
Flere end 1.600 skoler og SFO'er vil komme til at bruge Aula.
I 2020 vil Aula også blive taget i brug i dagtilbud i 97 kommuner.
Der vil være omkring to millioner brugere af Aula.
Uafhængigt af hinanden har både Tingstrup Skole i Thisted og Klarup Skole i Nordjylland modtaget bombetrusler mandag 18. november.
I begge tilfælde er bombetruslerne fremsat via skolernes nye kommunikationsplatform Aula, der blev taget i brug af 1.600 folkeskoler over hele Danmark 21. oktober.
Heldigvis har bombetruslerne i begge tilfælde været falske, men over for DR bekræfter Nordjyllands Politi, at bombetruslerne er sendt via Aula.
"Det lader til, at der er kommet en række trusler hen over landet til skoler. Vi er nødt til at gå ind og kigge på, om der er en sammenhæng i de sager, så vi ser på it-sporet ad den vej," siger politikommissær Henrik Staal fra Nordjyllands Politi til DR.
På længere sigt er det planen, at Aula, der er danmarkshistoriens største kommunale it-projekt med en projektsum på op imod 400 millioner kroner til leverandøren Netcompany, skal have to millioner brugere i Danmark.
Til sammenligning menes Facebook at have mellem tre og fire millioner brugere i Danmark.
En række følgeomkostninger betyder dog, at den samlede regning for projektet til de danske skatteydere sandsynligvis bliver væsentligt højere end det beløb, som Kombit betaler til Netcompany.