Musikken er gratis på nyt bibliotekswebsted

1. september åbner en række af landets biblioteker for musikudlån af digitale downloads via Phonofiles infrastruktur. Dansk musik står i første række, og pladeselskaberne vil få kontant afregning efter volumen af udlån.

Den 1. september er der premiere på en ny samlet biblioteksbase for musikudlån, hvor brugere af en række medlemsbiblioteker over hele landet kan logge ind og låne både enkelte numre og hele digitale album.

Musikken er primært dansk og udgivet efter 1982, og der på nuværende tidspunkt knap 35.500 numre tilgængelige.

Platformen, som danner grundlag for bibliotekernes musikudlån, er Phonofile, som har indgået aftaler med de danske musikrettighedshavere i eksempelvis KODA og IFPI Danmark.

Phonofile er også teknologisk platform for kommercielt musiksalg, blandt andet via partnerne Bilka og Føtex. Men bibliotekernes musikudvalg er i sagens natur gratis og tilgængeligt i tidsbegrænsede filer.

Store navne glimrer ved fraværet

Og det er da også kun et begrænset udvalg af det samlede danske musikudbud fra de seneste 22 år, som er tilgængeligt online. Her en uge før start skal man i hvert fald lede længe efter navne som Lars H.U.G, The Raveonettes, Shubidua eller Jokeren, mens man godt kan låne Swan Lee, Nephew og James Sampson.

- Det er pladeselskaberne, der selv bestemmer, hvad de vil være med til at låne ud. Det er jo en proces, og selv om jeg jo gerne ville aflevere 500.000 numre fra start, er det politisk og baseret på helt nye forretningsmodeller, siger direktør i Phonofile, Jesper Bang-Olsen.

Charlotte Pedersen fra Odense Musikbibliotek erkender, at bibliotekerne i første omgang har været nødt til at tage det udvalg, de kunne få ? og her er Phonofile den eneste aktør, som repræsenterer et større udvalg af dansk musik med tilhørende clearede rettigheder.

- Men vi håber i næste fase at kunne lægge os mere op af en formidlingspolitik, vi selv har fastlagt, siger hun.

Bogbranchen var også skeptisk engang

Ifølge Charlotte Pedersen ligner situationen på musikområdet på mange områder den, som gjaldt for 50 år siden. Da var forlagene mere end skeptiske over for, om de fortsat ville kunne sælge bøger, hvis de kunne læses gratis via bibliotekerne.

- I dag kunne man ikke forestille sig, at en ny Leif Davidsen-bog ikke kom på biblioteket, eller at man ville frygte for, hvad det betød for salget, siger Charlotte Pedersen.

Hun peger samtidig på, at rettighedshaverne med Phonofile-modellen faktisk får en bedre afregning end rettighedshaverne på litteratursiden ? som var den samme for musik før det digitale udlån.

Samtidig bliver biblioteksudlånet tæt knyttet sammen med kommercielt salg.

Bundlet med købsmulighed

Brugere, hvis digitale "lånetid" udløber på et musiknummer, vil blive tilbudt køb af det samme nummer fra en af de kommercielle partnere i Phonofile-netværket. Det kan være med til at trække salget af både digitalt distribueret musik og fysiske enheder op, mener Jesper Bang-Olesen

- Der er et kæmpe potentiale i det her, hvor man får mulighed for gratis smagsprøver og derefter kan købe via købelinks. Og pladeselskaberne får jo penge hver gang, siger han med henvisning til biblioteksafgiften for musikken.

Charlotte Pedersen påpeger, at det principielle i diskussionen om, hvor tæt offentlige og kommercielle interesser skal bindes sammen, allerede har været taget på bogsiden. Her vil en søgning på bibliotekernes database Bibliotek.dk også give links til salgs-websteder.

- Den offentlige service er jo under forandring, og vi er i stigende grad nødt til at samarbejde med kommercielle interesser. Der, hvor det bliver problematisk, er, hvis vi bliver bundet til enkelte kommercielle partnere, siger hun.

Lægger selv loft for udlån

For at de enkelte biblioteker på webstedet, som tæller i størrelsesorden fra Københavns Kommune-biblioteker til Hårby Bibliotek på Fyn, kan holde styr på deres udgifter til at honorere pladeselskaberne, kan de enkelte selv sætte loftet for, hvor mange numre, den enkelte bruger må låne inden for et vist tidsrum. Bruges bibliotekets egen pulje for musikudlån op, kan det blive nødvendigt at lukke af for brugerne.

Det nye musikinitiativ er en led i Kulturministeriets handlingsplan for musik for 2004-2007.

I enkelte kommuner, blandt andet Frederiksberg og København, har man allerede siden 2002 kunnet downloade musik fra bibliotekerne, dog i et begrænset omfang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere