Godmorgen. Velkommen til tirsdagsudgaven af Computerworlds morgen-briefing.
I dag tager vi en tur forbi e-handelsgiganten Amazon, der anklages for at menipulere med algoritmen på sitet, så egne varer står forrest på hylden.
Dernæst skal vi forbi Apple, der sender et slag mod Disney i streming-krigen, ved at tilbyde en nøgleinstruktør et himmelråbede højt beløb for kun at arbejde sammen med tech-giganten.
Rigtig god læselyst.
Amazon favoriserede egne produkter ved at ændre algoritme
Den amerikanske e-handelsgigant Amazon har justeret søgemekanisme til fordel for egne varer på selskabet online-platform, så de oftere dukkede på end tredjeparts leverandører.
Det skriver The Wall Street Journal ifølge Ritzau.
Der er tale om anonyme kilder, som har arbejdet på projektet, der har videregivet informationerne til det amerikanske finansmedie.
Amazon skulle derved have optimeret algoritmen, så den ikke kun viste de mest relevante produkter, men i stedet viste de produkter, der var mest profitable for selskabet.
Det drejer sig om en opdatering, som kom i slutningen af 2018, efter en mangeårig diskussion mellem Amazons detailforretning, der ønskede forandring og søgemaskine-afdelingen, der hedder A9, der var imod.
Amazon afviser dog oplysningerne.
"Vi har ikke ændret kriterierne, vi anvender til at prioritere søgeresultaterne til at inkludere indtjening," fortæller Angie Newman, talskvinde for koncernen, til The Wall Street Journal.
Apple i offensiv mod Disneys kommende streaming-tjeneste
Både Apple og Disney er på trapperne med en ny streaming-tjeneste.
Men allerede inden lanceringen, forsøger Apple nu at købe en af Disneys nøglepersoner.
Det amerikanske tech-selskab har nemlig tilbudt instruktøren af Star Wars-filmene, J. J. Abrams, 500 millioner dollars, hvis hans produktionselskab, Bad Robot, udelukkende arbejder sammen med Apple i fremtiden.
Det skriver The Information.
Rettighederne til Star Wars-filmene ejes som bekendt af Disney, der er på vej med streaming-tjenesten Disney+.
J. J. Abrams, der også har instrueret Star Trek-filmen, har i stedet valgt at indgå aftale med en anden kommende streaming-tjeneste.
Her fik han 250 millioner dollar for at skrive kontrakt med WarnerMedia, der lancerer deres tjeneste næste år. Denne aftale tillader ham dog stadig at producere film for andre selskaber.
Dansk tech-selskab får udenlandsk hæder
Den danske betting-platform Better Collective har netop opnået udenlandsk hæder.
Selskabet har vundet prisen som National Winner ved European Business Awards 2019, der er en prisuddeling for erhvervslivet.
Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Better Collective blev valgt blandt 2,753 selskaber i kategorien 'værd at holde øje med', der er en liste over virksomheder, som blev nedfældet i juli.
Juryen, der kårede selskabet som National Winner i vægtklassen af selskaber, der omsætter for mellem 26-150 millioner euro, består uafhængige dommere, herunder erhvervsledere, politikere og akademikere, fremgår det.
Det danske selskabet skal nok repræsentere Danmark i finalerunden af konkurrencen i Warszawa i Polen 3. og 4. december.
Digiplex investerer 450 millioner i to nye datacentre i Oslo
Den norske datacenteroperatør Digiplex har taget det første spadestik i opførelsen af to grønne datacentre i Norge.
Samlet investerer selskabet 454 millioner kroner i datacentrene, der skal ligge i hovedstaden Oslo.
Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Investeringen kommer af en stigende international efterspøgsel, og de vil stå færdig inden for 12 måneder, fremgår det af meddelelsen.
"Vores internationale kunder betragter Norge som et godt sted at placere deres data pga. den grønne energi til en lavere pris, den politiske stabilitet og det kolde klima. De to nye centre, som vi har annonceret i dag, vil supplere de tre centre, vi allerede driver i Norge, og er en del af vores nordiske vækststrategi,” skriver Gisle M. Eckhoff, administrerende direktør i Digiplex.
Selskabet har blandt andet datacentre i København, Oslo og Stockholm.
Dansk tech-startup bag motion capture-dragt får millionindsprøjtning
Den danske startup Rokoko Electronics har netop fået en kapitalindsprøjtning på 19 millioner kroner.
Selskabet, der har 20 ansatte, fremstiller en "motion capture-dragt", der gør det nemmere og billigere at animere menneskelige bevægelser til film- og spilindustrien.
Det skriver Børsen.
"Nu har vi produkterne, og nu skal vi virkelig ud og indtage hele det globale marked," siger Jakob Balslev, der er administrerende direktør i Rokoko, til mediet.
Bag den friske kapital står en bred skare af pengestærke investorer. Kredsen tæller blandt andet de to stiftere af smykkevirksomheden Pandora og Jesper Visti, der har stiftet Universal Robots og Mobile Industrial Robots, som han senere solgte til amerikanske Teradyne.
Derudover tæller investorerne Vækstfonden, der er hovedinvestor, og it-rigmanden Ditlev Bredahl, der var en af medstifterne af Just-Eat.