Næsten en tredjedel af virksomhederne i Europa og Nordamerika har stadigvæk Windows XP maskiner sluttet til netværket, viser ny undersøgelse fra it-selskabet Spiceworks.
Det er til trods for, at systemsoftwaren stammer helt tilbage til 2002, og at Microsoft officielt trak stikket til styresystemet i 2014.
I undersøgelsens rapport noterer Spiceworks, at antallet af virksomheder med forældede og derfor sårbare enheder er ’alarmerende’.
Windows XP benyttes stadigvæk i såkaldte embedded-systemer eller til at afvikle legacy-software, som ikke kan køre på nyere systemer. Igennem de sidste to år er antallet af virksomheder med aktive Windows XP-systemer dog dalet fra 42 til 32 procent.
Se også: Om få dage er det slut med en række versioner af Windows 10: Sendes på pension af Microsoft
Windows 7 fører - selvom løbet snart er kørt
Af rapporten fremgår det, at det ikke er Microsofts nyeste version af Windows, der er mest udbredt.
Blandt de 500 adspurgte virksomheder benytter 79 procent stadigvæk Windows 7, mens mindst en Windows 10 enhed er at finde i 78 procent af selskaberne.
Microsofts officielle understøttelse af Windows 7-styresystemet står til at udløbe 14. januar 2020, hvorfor Spiceworks frygter, at der efter den dato vil være langt flere sårbare systemer at bekymre sig for.
Blandt de adspurgte virksomheder der benytter Windows 7-systemer, at 67 procent vil afvikle de outdatede maskiner inden deadlinen i januar 2020. 25 procent forudser dog, at deres Windows 7-systemer først vil blive opdateret på et senere tidspunkt.
Selvom Windows XP ikke længere blev serviceret udgav Microsoft tidligere på året en hasteopdatering til systemsoftwaren for at adressere en kritisk sårbarhed, der kan udnyttes til angreb som minder om ’WannaCry’-ransomware angrebene fra 2017.
Læs mere her: Microsoft slår alarm: Disse Windows-versioner skal opdateres nu