Den europæiske pendant til det amerikanske GPS-system oplever massive driftsforstyrrelser.
Siden torsdag 11. juli har den europæiske konstellation af lokaliseringssatellitter, kaldet ’Galileo’, været ude af drift hovedsageligt grundet ’et teknisk uheld i systemet jordbaserede infrastruktur’, oplyser organisationen bag det europæiske globale navigationsatellit-agentur, GSA.
”Eksperter er i færd med at reetablere systemet så hurtigt som muligt. En undersøgelsesgruppe er øjeblikkeligt blevet grundlagt til at identificere og analysere årsagen til fejlen og til at implementere en løsning,” lyder beskeden fra agenturet.
Driftsnedbruddet betyder, at systemet i øjeblikket er reduceret til kun at tilbyde ’search and rescue’ service (SAR), som kan benyttes til at lokalisere nødsignaler i ufremkommelige områder blandt andet til søs eller i bjerge.
Se også: GPS-systemets indstillinger rulles 20 år tilbage: Kan føre til bivirkninger
Galileo-systemet blev igangsat i 2016 for at give blandt andre europæere langt mere præcise og nøjagtige positioneringsoplysninger. Flere smartphones fra blandt andet Apple, Google og Samsung benytter i dag oplysninger fra Galileo-netværket.
Modsat lignende systemer som det amerikanske GPS-system, det russiske GLONASS eller det kinesiske Beidou-system drives det europæiske system af en civil organisation fremfor de militære rødder, der findes hos de konkurrerende systemer.
Galileo-systemet er i øjeblikket i pilotfasen indtil 2020, hvor det vil være fuldt operationelt. Det består af 26 satellitter i omløb om jorden, heraf leverer de 22 satellit-positioneringer.
De enkelte satellitters driftsstatus kan følges på denne hjemmeside.