21. juni kunne det nye Folketing for første gang samles efter valget. Og de 179 nyvalgte bør først og fremmest sikre fem centrale punkter, hvis Danmark skal bevare pladsen som førende robotnation.
Sådan lyder det fra 68 danske robotvirksomheder, der netop har lanceret fem punkter, der skal sikre Danmark en fortsat stærk position i roboterhvervet.
“De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende robotnationer. Nye tal viser et stort potentiale for fremtidig vækst, eksport og beskæftigelse for den danske robotindustri,” skriver virksomhederne i en meddelelse.
Robotbranchen i Danmark har en potentiel omsætning på 52 milliarder kroner, viser en opgørelse ifølge robotindustrien.
“Det er helt afgørende, at vi løfter i flok og står sammen om at fastholde og udbygge Danmarks rolle som en af verdens førende robotnationer. Vi investerer alle i vores virksomheders forskning, udvikling og medarbejdere, men det er langt fra nok, hvis Danmark og danske virksomheder også̊ i fremtiden skal være førende,” siger Jürgen von Hollen, administrerende direktør i Universal Robots på vegne af 68 virksomheder i robotindustrien.
Den fynske robotvirksomhed har tidligere fortalt Computerworld, at mangel på arbejdskraft kan risikere at tvinge virksomheden til udlandet.
Sammen med Universal Robots står virksomheder som Blue Ocean Robotics, Danfoss og Inwatec også bag anbefalingerne.
Udover bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft og mere fokus på forskning anbefaler virksomhederne også, at Danmark styrker samarbejdet mellem universiteterne og øger brugen af robotter i Danmark.
“Vi virksomheder kan ikke løfte opgaven alene. Derfor er der behov for politisk opbakning og konkrete initiativer, hvis det skal lykkes og derfor peger vi nu på fem konkrete tiltag til det nye Folketing, der kan bidrage til en vækstskabende robotindustri i fremtiden,” lyder det fra Jürgen von Hollen.
Her kan du læse de fulde anbefalinger fra virksomhederne.