IT-B: It-investeringer foretages i blinde

Mens statsministeren fremlægger en række visioner for, hvordan Danmark i fremtiden skal leve af højteknologi, advarer IT-Brancheforeningen om, at vi har for lidt samlet forskning til at vide, hvilke områder inden for it, der reelt giver værdi. Et nyt økonomisk råd kan rette op på problemet, mener IT-Brancheforeningen.

Mens statsministeren, videnskabsministeren og en række fremtrædende folk fra de højteknologiske brancher tirsdag har mødtes for at fremlægge visioner om at gøre Danmark til en frontløber inden for en række IT-K-områder, råber IT-Brancheforeningen (IT-B) vagt i gevær.

Ifølge IT-Brancheforeningen ved man på nuværende tidspunkt alt for lidt om, hvad der reelt giver samfundsmæssig værdi at satse på, når det gælder it-området.

Der findes nemlig ingen samlet forskning på området.

Kursen sættes efter gætterier
Det er derfor kun et kvalificeret gæt, når eksempelvis pervasive computing udråbes til et sikkert satsområde, påpeges det.

IT-Brancheforeningen ønsker derfor, at der nedsættes en såkaldt it-økonomisk enhed under Videnskabsministeriet, som kan samle ekspertviden om it-branchen til hjælp for politikere, erhvervsliv og andre interessenter.

- Vi har brug for at gå fra kvalificerede gæt til viden, og vi synes ikke, at det er urimeligt at ønske sig lidt mere støtte fra det offentlige, siger Henrik Egede, kommunikationsdirektør i IT-Brancheforeningen.

Danmark eksporterer næsten lige så meget software og it-ydelser som smør, bacon og fetaost. Alligevel halter vores viden om it-erhvervets vilkår langt bagefter landbrugets, og det skal der gøres noget ved, mener man i IT-Brancheforeningen.

Her har man via de officielle tal fundet frem til, at den samlede eksport af it-relaterede produkter og ydelser beløb sig til 51 milliarder kroner i 2002

Dermed kan it-erhvervene bide skeer med et af Danmarks ældste eksport-erhverv, landbruget, når det gælder om at skaffe kapital til landet.

- Men vi har overhovedet ikke noget break-down på det tal, så vi er henvist til private analyseinstitutter, og de har nogle gange en anden vinkel på tingene end det, som vil være oplagt for det offentlige at vide, siger Henrik Egede.

Eksempelvis peger han på, at man kunne få langt større viden om, hvad it fylder som erhverv i forskellige regioner af Danmark, og hvad man er dygtig til forskellige steder.

Bør skele til anden side
IT-Brancheforeningen mener, at man i oprettelsen af en it-økonomisk enhed bør skele til den struktur for erhvervsstatistik, som findes i Fødevareøkonomisk Institut.

Den kunne efter brancheforeningens mening bestå af en ledelse samt en forskergruppe på 10-15 forskere, og bør etableres i samråd mellem den offentlige og private sektor.

Chancen for at sælge ideen til videnskabsministeren kan dog vise sig senere på efteråret. Da vil ministeren mødes med et udvalg, som specielt er nedsat for at se på mulighederne i it-branchen.

Blandt udvalgsmedlemmerne er IT-Brancheforeningens formand Jakob Lyngsø og CSC-direktør Ingelise Bogason.

- Dette forum under VTU har endnu ikke haft første møde, men det er et ønske fra folk i erhvervet, som vi vil fremlægge. Og så må man tage en politisk beslutning om det, siger Ingelise Bogason.

It-politisk ordfører Thomas Adelskov (S) mener da heller ikke at der vil være politisk modstand mod at etablere en sådan gruppe på it-fronten ? det er blot et spørgsmål om, at man ikke er nået til det endnu, og at man skal finde pengene til området.

- Jeg synes det er en god ide. Og vi er nok godt klar over, at it-branchen fylder meget, men vi har ikke haft nogen tradition for, at et enkelt eksportområde vokser så hurtigt og får så stor betydning for økonomien, siger han.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Videnskabsminister Helge Sander (V) til IT-B?s forslag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere