Få meter fra Lillebælts vandskvulp troner Middelfarts Bunker Holding op.
Bunker Holding er et familieejet selskab, der hører under United Shipping & Trading Company (USTC), ejet af Torben Østergaard-Nielsen, en af Danmarks rigeste personer.
Hovedkontoret er bygget med panoramaudsigt ud over Lillebælt i lav højde langs en skråning parat til at modstå beskydning fra eventuelle krigsskibe, der måtte vise sig i horisonten.
Den moderne bunker huser i dag en af landets dygtigste CIO's, Peer Omann, der har været CIO i omkring to et halvt år.
Han er nomineret til Årets CIO 2019 for på rekordtid at have sat en ny kurs for selskabets it-landskab og styret den i land.
”Da jeg kommer om bord, er det fordi, man ønsker at ville noget mere med it. Forretningen havde ikke været supporteret særlig godt systemmæssigt og digitalt. Det ville direktionen gerne i gang med,” fortæller Peer Omann.
Her er de fem nomierede: Her er Danmarks bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2019
Levér en it-plan og eksekvér den.
Bunker Holding blev etableret i 1876 længe før naboen i form af den gamle Lillebæltsbro stod færdig i 1935.
Selskabet har i dag omkring 750 medarbejdere fordelt på næsten 60 kontorer i hele verden. Deres primære opgave er at forsyne skibe med brændstof lokalt og globalt.
Målt på antallet af ansatte repræsenterer Peer Omann den mindste virksomhed blandt årets fem nominerede til Årets CIO.
Anderledes ser det dog ud i regnskabsbøgerne.
En omsætning på lidt over 54 milliarder kroner og en indtjening på over 1,5 milliarder kroner hos USTC-koncernen, hvor Bunker Holding er det største område, fortæller historien om en virksomhed, der i dag er en af de største inden for sit felt.
USTC-koncernen er med den omsætning lige nu den 11. største virksomhed i Danmark målt på omsætning.
Læs også: Han er Danmarks bedste CIO: Jesper Riis fra DSV vinder titlen som Årets CIO 2018
Mens 54 milliarder kroner ligger godt i munden, når man skal fortælle om virksomheden til en middagsforsamling, var det dog en anden snak, når talen faldt på it.
Manglende digitalisering af virksomheden betød, at Bunker Holding - og it-afdelingen - ikke kunne leve op til de krav, som i stigende grad blev krævet af forretningen.
Peer Omann kom til i slutningen af 2016 med en bunden opgave om at ændre det billede.
”Det var en virksomhed, der var ekspanderet og havde løbet stærkt. Der havde inden for it og digitalisering ikke været tid til at træde et skridt tilbage og sætte den rigtige kurs. I kraft af en vækstperiode havde it-afdelingen haft svært ved at følge med,” siger han og fortsætter:
”Man kan have truffet nogle beslutninger, som ser fornuftige ud på det tidspunkt, men når tingene udvikler sig, som de gør, skal man egentlig bryde ned og bygge op igen.”
Læs også: Han er Danmarks bedste CIO: Jesper Riis fra DSV vinder titlen som Årets CIO 2018
Peer Omann satte sig i stolen med den flotte udsigt i baggrunden og gik i gang med at sætte en ny kurs:
Levér en it-plan og eksekvér den.
”Jeg fik at vide, at det kun kunne gå for langsomt.”
Der gik godt en måned, efter at Peer Omann havde skiftet sit gamle job som udviklingschef hos Danske Fragtmænd i Århus ud med Middelfart, før han lagde den første overordnede plan på direktionens bord.
Den blev der nikket til med det samme.
”Jeg fik at vide, at det kun kunne gå for langsomt.”
Med planen får Peer Omann lagt en række spor for den fremtidige it-afdeling i selskabet.
Processer, governance, organisering og strategi bliver løbende tegnet op sideløbende med, at han har gang i en due diligence.
”Jeg var nødt til at finde ud af, hvad jeg havde overtaget. Det fylder meget i de første måneder. Hver eneste gang vi dykkede ned i et område, fandt vi nye overraskelser. Så vi var nødt til at begynde forfra. Det var den opgave, jeg endte med. Nu må vi tegne det på den måde, som det skal være.”
Få måneder efter sin ansættelse i 2017 begyndte Peer Omann så at sætte det nye hold, der skulle stå for den totale omstilling til en ny og moderne it-afdeling.
Det betød farvel til en række tidligere ansatte, mens foråret 2017 gik med at rekruttere nye profiler til it-afdelingen og Peer Omanns ledelseshold.
De blev lokket til Middelfart fra Fyn og det jyske opland med en lovning om, at de ikke ville komme til at kede sig.
”Jeg lovede hårdt arbejde og kaos, og det var der mange, der tog springet ud i. Den indstilling og gåpåmod har haft meget at sige til, at vi har kunnet rykke så hurtigt på det. Det, jeg kunne give dem, var, at det blev spændende – og det blev det også,” siger Peer Omann og fortsætter:
”Det har virkelig lykkes at få nogle gode folk om bord, som også har haft mulighed for at udvikle sig og få lov til at arbejde med nyere teknologi. Da vi skulle genopfinde it, har der også været plads til, at alt det folk kom med i bagagen, blev bragt med ind til bordet. Jeg har godt nok tegnet de overordnede planer og retningslinjer, men det er de enkelte kompetencer, som har været med til at fintune og gøre det godt.”
At stole på sin mavefornemmelse
Ikke alt blev skrevet ned i planen, husker Peer Omann.
En vigtig læring han tog med sig fra sit forrige job var at stole på sin mavefornemmelse, som han lovede sig selv at lytte efter, når bølgerne gik højt i Middelfart.
"Det har altid været vigtigt for mig, at det ikke bare ser rigtigt ud på papiret – det skal føles rigtigt," siger han, inden han fortsætter:
”Det tog jeg med mig her. Jeg går ikke på kompromis med, hvad der er rigtigt og forkert. Hvis jeg har på fornemmelsen, at noget er galt, er det nok også sådan. Med 20 års erfaring er der bare nogen gange nogle alarmklokker, der ringer. Så må man spille bold med sine folk og finde ud af, hvad der skal ændres.”
Da Peer Omann begyndte hos Bunker Holding, lød it-afdeling på omkring 12 ansatte, der tog sig af de primære opgaver med ERP-systemet og support af systemer og forretningen.
Antallet af medarbejdere er nu vokset fra de 12 til 40, og Peer Omann forventer en velvoksen it-afdeling på 50 medarbejdere mod slutningen af året senest på baggrund af etableringen af en ny udviklingsafdeling i Athen.
Udskiftning af infrastruktur og udrulning af Office 365
I dag har it og digitalisering rykket sig op på et andet niveau hos Bunker Holding, hvor der ifølge Peer Omann er behov for en enterprise-tilgang til it - qua selskabets mange globale lokationer og enorme omsætning.
”Vi er stadig der, hvor vi skal fixe en masse ting, men vi er i kontrol, og der er ikke flere overraskelser.”
Ifølge Peer Omann, er Bunker Holding blandt andet blevet en af de førende i udnyttelsen af løsninger som Dynamics 365 og Power-platformen fra Microsoft.
Det første år blev samtidig brugt på en global udskiftning af infrastruktur og udrulning af Office 365. En kompleks opgave der involverede cirka 60 kontorer i 30 lande, forklarer Peer Omann.
Når it-direktøren hos en af verdens største bunker-virksomheder reflekterer over de seneste to et halvt år, har det været spændende, men også meget krævende.
”Det har været hårdt arbejde," siger han og tilføjer:
"Som it-chef er man længere væk fra nogle af de sjove ting. Det handler om at bygge med byggeklods. Man udformer tanker og planer, og ser dem udvikle sig. Når det lykkes, giver det en enorm selvtilfredshed. Samtidig kan man dog hele tiden følge med i, at der er plads til forbedringer og ting, der skal gøres. Det er stort set kun ledelse og strategi, jeg arbejder med, så jeg har også skulle lære at give endnu mere slip og uddelegere.”
Den største udfordring
En af de største udfordringer undervejs har været, at han kom ind ad døren og ikke kunne undgå af skuffe forretningen.
”Det tog et år, før vi begyndte at levere noget, der gjorde en forskel,” siger han og fortsætter:
”Der var nogle høje forventninger, og så kommer jeg i stedet og rykker plasteret af. At få en ny pc eller netværk er selvfølgelig lækkert, men det er jo ikke noget, der gør en forskel i folks hverdag. Det var en storm, hvor folk ikke elskede os.”
Den storm, fortæller Peer Omann, stod på næsten hver eneste dag i en længere periode, hvor der til tider kørte 20 sideløbende projekter, som jo, henviser han til, aldrig kører snorlige.
Midt i det kaos måtte den nye it-chef holde fast på, at de var nødt til at genopbygge it, før det blev godt igen.
”Jeg måtte ikke ryste på hånden. Vejen frem var dialog og kommunikation. Det har været hårdt, for der har været mange sten på vejen. Vi er fragmenteret på grund af vores mange lokationer, og det gør det også til en kæmpe kommunikationsopgave, hver gang vi skulle rulle noget ud. Det har vi brugt meget tid på. Men så begyndte det at vende og blive bedre,” siger han og fortsætter:
"Vi er nu et sted, hvor alle erkender, at det var det rigtige. Jeg føler, at der igen er fuld tillid til it-afdelingen, og der går måneder, før der havner en sag på mit bord, fordi det bliver håndteret i organisationen.”
Her er Peer Omanns succesopskrift
Peer Omann peger på flere faktorer, der var afgørende for at kunne ridde igennem stormen.
Fundamnetet for den succesfulde transformation blev dog først og fremmest bygget på toppen af en ledelse og medarbejdere, der stod bag projektet.
”Der har været fuld opbakning, tro og vilje fra direktionen. De var parat til at investere i en rejse, der ikke har været billig. Det har været hårdt arbejde at eksekvere på planen, så den øverste ledelses opbakning har været alfa omega,” siger han, inden han vender sig mod sine ansatte:
”Sådan noget her kan kun lykkes, hvis du har gode folk omkring dig, der tror på visionen og er villige til at arbejde for det.”
Læs også: De vigtigste it-teknologier for CIO'en i 2019: Her bør du satse og lægge din indsats
I dag har it-afdelingen hos Bunker Holding hjulpet godt på vej af den nye CIO’s mavefornemmelse rykket sig så meget, at Peer Omann er med i kapløbet om at blive årets CIO.
Det er han stolt af på sine egne og medarbejdernes vegne.
”Det er jeg faktisk beæret over, og det er nogle yderst kompetente folk, jeg er kommet i selskab med. Vi er jo ikke færdige, men det bliver man heller aldrig. Jeg kan se, at det vi har gjort, er imponerende," siger han og slutter:
"Jeg er glad for den anerkendelse, men jeg først og fremmest glad for, at mine folk kan være med til at se, at deres arbejde har gjort en forskel."
Læs mere her: Steffen Andersen er en af Danmarks bedste CIO'er: Styrer Adform i et vildt teknologiræs mod gigantiske konkurrenter