Fredag i denne uge åbnes der for salget af aktier i en af de mest bemærkelsesværdige internet-succes?er, søgemaskinen Google. Image-mæssigt er der dog sket en vis afmatning, siden det højt besungne selskab først meldte ud om sine børsplaner for fire måneder siden, men alligevel forventes det, at selskabet mindst vil hente 20 milliarder kroner på salget.
Fredag kl. 15 dansk tid åbner aktiesalget af verdens mest anvendte søgemaskine Google efter mere end et års spekulation om en introduktion og fire måneder efter, at ledelsen bekræftede, at salget var på vej.
Men selv om Google fortsat forventer at skulle hente minimum 20 milliarder kroner på børsen, er der kommet skrammer i det før så roste firmas image, skriver Reuters.
En rundrejse foretaget af stifterne i USA gav kun nødtørftige oplysninger til potentielle institutionelle investorer, og en lang række justeringer på den kommende introduktion har skræmt nogle investorer væk og har givet en del dårlig medieomtale.
Det står i stærk kontrast til de rosende toner, som blev Google til del umiddelbart inden og i forbindelse med annonceringen af den kommende børsintroduktion og viser, hvor meget vinden kan vende på under fire måneder, mener en image-konsulent.
- Alt der kommer op, må ned igen. Nogen ville nødvendigvis begynde at slå på dem, vurderer Ann Stephenson fra selskabet Stephenson Group til Reuters.
Alligevel mener hun kun, at den pr-mæssige nedtur er ?et blip på radarskærmen? i forhold til den enorme succes, Google har oplevet.
En kollega fra branchen mener, at Google ikke skulle have ventet så længe fra de meldte ud om introduktionen, til den rent faktisk nu går i gang.
Google har flere gange i den seneste tid måtte ændre på børs-introduktionen, og har seneste uddelt en stor portion aktier til Yahoo som bøde for, at Google tilsyneladende har krænket en annonce-teknologi. Tidligere havde Google hævdet, at anklagerne intet havde på sig.
Samtidig pointerer flere dog, at det har været umådelig svært for Google-ledelsen at svare på kritik i den fire-måneders periode, hvor man har kendt til den kommende introduktion, fordi børsreglerne forbyder det, skriver Reuters.
Spørgsmålet er dog, om Google-stifterne Sergey Brin og Larry Page har overholdt dem. De amerikanske børsmyndigheder er ved at undersøge, om de to løftede figenbladet for højt, da de blev interviewet til det kommende september-nummer af Playboy, skriver nyhedstjenesten videre.
Børsintroduktionen foregår som en form for auktion, hvor registrerede bydere melder ud om en ønsket pris for et antal aktier. Den metode er blevet valgt af stifterne, fordi de mener, at det vil give almindelige små investorer en bedre chance for at være med.