Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing her fra Computerworld.
Vi begynder mandagens it-nyhedsoverblik ved at kigge over Atlanterhavet til USA, hvor tech-giganten Apple angiveligt skulle være blevet taget ved næsen af to studerende.
To studerende anklages for at snyde Apple for millioner
To universitetsstuderende fra Oregon har angiveligt snydt Apple for omkring 5,9 millioner kroner (900.000 dollar).
Den amerikanske stat har nu lagt sag an mod de to studerende, som ifølge anklagen har udført et svindelnummer, hvor de sendte falske iPhones ind til reparation hos Apple, som ikke kunne tændes - hvorefter Apple sendte de studerende spritnye telefoner som erstatning.
Dette lykkedes, da de studerende angiveligt kunne fremvise garatibeviser for de falske iPhones. Svindelnummeret, der skulle være fundet sted i 2017, havde de to studerende held med at udføre 1493 gange.
Det skriver CNBC.
De to studerende fra Oregon State University hedder Quan Jiang og Yangyang Zhou, og de skulle have fået de falkske telefoner tilsendt fra Kina.
De hævder begge, at de ikke var klar over, at telefonerne, de fik tilsendt fra en unavngiven kontakt i Kina, var falske. Nu risikerer de bøder og fængselsstraffe op til 10 år.
Eksperter sår tvivl om Amazons ansigtsgenkendelse
En lang række forskere inden for kunstig intelligens forsøger at stoppe Amazons salg af teknologi til ansigtskendgenkendelse til politiet, da de frygter, at teknologien er forudintaget over for kvinder og ikkehvide personer.
Det drejer sig om mindst 25 forskere, herunder eksperter fra Google, Microsoft og Facebook, der mener, at fordomme er et systemisk problem i teknologi, der bruges til ansigtsgenkendelse.
Det skriver Politiken.
Den amerikanske tech-gigant har et ansigtsgenkendelsesprodukt, der hedder Rekognition, hvor selskabet sidste år meddelte, at nogle af de første købere var politiet i Washington County i Oregon og politiet i Orlando i Florida.
Tilbage i begyndelsen af 2019 udgav forskere ved Massachusetts Institute of Technology, MIT, en undersøgelse, der viste, at Rekognition er ringere end lignede produkter til at bestemme køn ud fra billeder af ansigter, hvis personerne er kvinder eller har mørk hud.
Ved omkring en ud af fem gange forvekslede systemet kvinder med mænd, og kvinder med mørk hud blev forvekslet med mænd i 31 procent af tilfældene.
KMD skal udvikle FC Midtjyllands tilskuerkultur med data
FC Midtjylland har netop indgået et samarbejde med it-selskabet KMD, som skal sørge for flere vundne kampe til holdet og styrke kulturen i klubben.
Ved hjælp af et nyt udviklingsprogram skal klubben blive mere datadrevne, styrke fællesskabet omkring klubben og relevansen for fansene.
Det skriver KMD i en pressemeddelelse.
"KMD skal som noget af det første rådgive os om at forstå vores tilskueres interesser med afsæt i data fra billetsalg og adfærd. Det kan udmønte sig i nye tilbud og aktiviteter til blandt andet familiesegmentet, som vi gerne vil gøre mere for, samt målrettede tilbud til øvrige publikumsgrupper. Det er det rigtige skridt at tage nu, hvor klubben er inde i en stærk udvikling, og vi har overskud til at styrke den langsigtede udvikling," skriver Jacob Jørgensen, kommerciel direktør i FC Midtjylland i meddelelsen.
Et af målene med samarbejdet er, at belægningsprocentet på klubbens hjemmebane skal øges med 20 procent over tre år ved hjælp af dataindsatsen.
Apple Music overhaler Spotify på betalende brugere i USA
Den svenske streamingtjeneste Spotify er blevet overhalet af konkurrenten Apple Music i antallet af betalende abonnenter i USA.
Det skriver Reuters, som har talt med en intern kilde.
Kilden har oplyst nyhedstjenesten, at Apple Music havde 28 millioner betalende brugere i slutningen af februar, og at rivalen Spotify havde 26 millioner betalende brugere på samme tidspunkt.
Spotify har sammenlagt flest brugere på deres streamingplatform i USA, når abonnenter med en gratis bruger tælles med.
Ingen af de to selskaber oplyser, hvor mange brugere de har i forskellige lande verden over, og ingen af selskaberne har valgt at kommentere på de oplysninger, der er blevet lækket til pressen.
Selvkørende busser i Nordhavn kan være lige om hjørnet
Selvkørende busser kan snart ramme gaderne i den københavnske bydel Nordhavn. Operatøren af busserne har netop indsendt ansøgningen til Vejdirektoratet.
Det skriver Udenhænder.dk.
Godkendelsesproceduren er nu sat i gang efter Autonomous Mobility sendte ansøgningen afsted, som har været lang tid undervejs.
"Vi har arbejdet længe på at planlægge projektet og udarbejde det ansøgningsmateriale, der lige er indsendt til Vejdirektoratet. Nu glæder vi os utrolig meget til at tage de næste skridt, så vi kan komme ud at køre med busserne," lyder det fra Pernille Amstrup Lytzen, ansvarlig for produktudvikling hos Autonomous Mobility.
Selskabet skulle først have en køretøjsgodkendelse hos Færdselsstyrelsen, hvilket har trukket ud. Den godkendelse har forsinket den endelige ansøgning til Vejdirektoratet hos både Autonomous Mobility og hos det projekt med selvkørende busser, der er på vej til Aalborg.