Artikel top billede

De første 5G-forsøg volder skader på populære mobiltelefoner: Sådan beskytter du din mobil

De første fungerende 5G-netværk forårsager udbredt mobilpanik: Antennerne på en række populære smartphones kan ikke holde til 5G-strålingen. Men der findes en løsning. Se den her.

NB: Denne artikel er en aprilsnar. Vi ser frem til at forsøge at snyde jer igen næste år. Venligst /CW

Det kommende 5G-netværk møder graverende tekniske udfordringer i takt med, at teknologiens udrulles i stadigt flere storbyer.

I værste tilfælde kan 5G-bølgerne afbrænde følsomme komponenter i de danske mobilbrugeres smartphones.

Med den nye teknologi kommer ikke bare løfter om højere datahastigheder, lavere responstid og større båndbredde – der kommer også særlige impulser i frekvensbåndene omkring 1.500 og 3.400 Mhz, som kan skabe skadelig resonans i eksisterende mobiltelefoner.

Det erfarer et hold forskere ved Süddeutsche Technische Universität i München, Tyskland, som i en rapport dokumenterer, hvordan 5G-bølgerne i værste tilfælde kan få en mobiltelefon til at selvantænde.

Udvikler varme

”Så snart jeg vendte mobilen i retning af antennen, bemærkede jeg, at enheden begyndte at varme. Efter få sekunder gik skærmen ud, hvorefter blålig røg steg ud af mobilen,” fortæller en af holdets ledende forskere, professor i materialefysik, Thomas Heisse, til Computerworld.

Hos TDC, som i efteråret tændte for landets første 5G-netværk på forsøgsbasis, lyder meldingen i en mail, at man i øjeblikket kulegraver rapporten i håbet om at adressere problemet med en opdatering til netværkets systemsoftware.

Syndige frekvenser

Den understøttende 5G-teknologi benytter de såkaldte OMTF-teknikker ’opacity modulation transversal frequencies’ til at levere de høje datahastigheder, som 5G-teknologien kan mønstre.

Denne teknologi viser sig nu at give bagslag.

”OMTF-teknikken kan dog under visse atmosfæriske forhold overføre så meget energi, at det kan riste antennen i eksisterende smartphones,” lyder advarslen fra den tyske forsker.

De beskriver i en pressemeddelelse, hvordan også flere 5G-telefoner kan konfigureres til at overbelaste andre mobiltelefoners antenner med 5G-stråling.

Her beskrives det, hvordan man kan udføre et såkaldt ’frywave’-angreb, med en 5G-enhed og en dertil konfigureret app.

App’en er allerede nu blevet gjort tilgængelig på Süddeutsche Technische Universitäts hjemmeside.

De fleste mobiltelefoner er berørt

Hos klodens største mobilproducenter er reaktionen på de energirige 5G-frekvenser mødt af en byge af klager fra mobilbrugere, hvis enheder er berørt.

Førende smartphone-producenter som Samsung og Huawei opfordrer derfor brugere til enten at investere i en 5G-telefon eller at tage forholdsregler for at sikre deres telefoner.

Begge selskaber tilbyder berørte kunder særlige ’radiation-covers’ af bly, som kan sikre populære enheder fra selskabernes ’Galaxy-’ og ’Mate’- serier mod den farlige stråling.

En ulempe ved løsningen bliver vægten. En Galaxy S10 smartphone med påmonteret cover vil sammenlagt veje i omegnen af et halvt kilo.

Fra Apple lyder anbefalingen, at man bør opgradere sin iPhone til selskabets nyeste Xs-modeller, som er de eneste som pt. er sikret mod de farlige 5G-bølger.

Fra den britiske forbrugerorganisation Phonewatch lyder anbefalingen, at man slukker mobilen, når man befinder sig i de berørte områder.

Alternativt kan ældre telefoner som eksempelvis Nokia 3210 eller Nokia 3310 fortsat benyttes i de 5G-ramte områder, da ældre telefoner baseret på 2G-teknik er særdeles modstandsdygtige overfor 5G-stråling.

”De her ældre telefoner er så robuste, at de kan tåle en tur i mikrobølgeovnen”, forsikrer en talsperson fra organisationen.

Danske mobilejere er truede

I Danmark er 5G-udbredelsen i øjeblikket begrænset til de lokationer, hvor de danske teleoperatører i øjeblikket afprøver teknologien.

Beboere omkring de berørte lokationer rådes derfor til at tage forholdsregler mod de potentielt truende 5G-bølger.

I øjeblikket er 5G-sendemaster hovedsageligt opført omkring hovedstadsområdet i området omkring Christiansborg, men også populære turistdestinationer som Møns Klint, Trelleborg, Legoland Billund og den gamle by i Aarhus er dækket af den farlige stråling.

Sådan beskytter du din mobil

Befinder du dig i de berørte områder, kan du dog på relativ enkel vis sikre din mobil mod eventuel overlast.

Mobilreparations-eksperterne fra hjemmesiden iFixit har i en detaljeret vejledning præciseret, hvordan man bedst sikrer sin mobil mod de farligste 5G-stråler.

I en guide ses det, hvordan telefonen først skal indstilles i flytilstand, hvorefter mobilen effektivt kan afskærmes ved hjælp af lidt aluminiumsfolie sat i de rette folder.

Her bemærker mediet samtidigt, at mobilen oplades, hvis folien sættes på korrekt og ellers er i nærheden af en 5G-mast.

Nedenunder kan du se, hvordan løsningen monteres på en typisk iPhone.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering