Artikel top billede

Justitsministeren vil stoppe udenlandske opkøb af bestemt kritisk infrastruktur: Uklart om Huaweis rolle hos TDC vil være omfattet

Inden nytår vil justitsministeren have en lov klar, der kan forhindre bestemte virksomheder i at byde på ordrer om kritisk infrastruktur i Danmark.

Forsvarsministeren gjorde det ellers klart på et samråd i januar måned: Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Men nu kan det måske alligevel blive tilfældet.

Justitsminisiter Søren Pape Poulsen (K) garanterer nu, at der inden nytår vil være en lov, der kan forhindre udenlandske virksomheders opkøb af kritisk infrastruktur i Danmark, skriver Berlingske.

Læs også: Ny britisk rapport afslører: Storbritannien kan relativt nemt fjerne spionage-risiko i 5G-udstyr fra Huawei

Lovforslaget vil betyde, at politikere og myndigheder får mulighed for gribe ind, hvis en virksomhed med tætte bånd til en fremmed stat vil købe dansk kritisk infrastruktur som for eksempel det danske telenet.

“Det er særdeles væsentligt, og jeg forventer, at vi kan fremsætte forslag til lovgivning i løbet af 2019, men vi er ikke i mål endnu. Vi skulle meget gerne ende i en situation, hvor Folketinget bredt bliver enigt, for det er helt afgørende vigtigt, hvem der skal eje kritisk infrastruktur i Danmark," sagde Søren Pape Poulsen på samrådet ifølge avisen.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det er dog uklart, om lovforslaget også ville kunne forhindre virksomheder som Huawei i at levere udstyr til det danske 5G-netværk.

Ministeren nævnte ikke konkret diskussionen om Huaweis rolle i det danske 5G-netværk.

Men han understregede, at loven ikke kun skulle gælde konkrete opkøb, men at der var andre måder at få kontrol med kritisk infrastrutur end gennem direkte investeringer.

Ikke muligt i dag

Tidligere har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gjort det helt klart, at Danmark ikke inden for den nuværende lovgivning kan udelukke enkelte virksomheder på baggrund af mistanke om spionage.

“NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver, red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på et samråd tidligere på året.

Men allerede under smarådet i januar åbnede forsvarsministeren op for, at regerigen var klar til at se på lovgivningen på området.

Læs mere her: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere