Danmark er et af verdens mest gennemdigitaliserede lande. Men det er ikke det samme som, at it-branchens løsninger har fundet vej ud i alle kroge og alle virksomheder. I hvert fald ikke, hvis man skal dømme ud fra en ny undersøgelse fra Betalingsrådet under Nationalbanken.
Betalingsrådet har sat sig for at undersøge, hvordan det står til med betalinger mellem virksomhederne. Resultaterne er netop offentliggjort, og af analysen fremgår det, at graden af digitalisering i virksomhederne måske ikke er så høj, som man kunne tro. Især ikke i de mindre virksomheder.
Tal fra Danmarks Statistik fra 2018 viser, at det samlet set kun er lige over halvdelen af danske virksomheder med over 10 ansatte, der fakturerer elektronisk. Jo større virksomhederne er, jo større er tilbøjeligheden til at sende elektroniske fakturaer.
Men selv blandt virksomheder med over 250 ansatte er det ikke engang 80 procent, der fakturerer elektronisk, fremgår det.
Behersket brug af ERP og CRM
Betalingsrådet har også hentet data fra Danmarks Statistik om brugen af ERP-software og CRM-software i danske virksomheder. Tallene er her fra 2017, og de viser, at kun 40 procent af danske virksomheder med over 10 ansatte bruger ERP, mens lidt færre bruger CRM-systemer.
Også her vokser tilbøjeligheden med virksomhedernes størrelse, men alligevel er det kun godt 80 procent af de store virksomheder med over 250 ansatte, som bruger et ERP-system, mens omkring 70 procent af dem bruger et CRM-system.
Betalingsrådet har også kigget på, hvordan det ser ud fordelt på brancher. Bygge og anlæg skiller sig ud ved ret begrænset brug af ERP og CRM. Til gengæld er branchen meget mere flittig med at fakturere elektronisk end eksempelvis industrien, hvor kun halvdelen sender elektroniske fakturaer.
Branchen Information og kommunikation er digital frontløber, hvor næsten 80 procent i 2017 brugte et CRM-system. Alligevel er det kun omkring 60 procent af virksomhederne her, der fakturerer elektronisk.