Der er næsten udelukkende glæde at spore hos dansk erhvervsliv efter, at regeringen mandag har fremlagt sin plan for 5G netværket.
Flere interesseorganisationer kalder det et vigtigt spadestik og en god start for det kommende netværk.
“Regeringen giver med sin handlingsplan et godt overblik over udfordringer og nogle af løsningerne, der skal fremme udrulningen af 5G-netværket. Det hilser Dansk Erhverv og IT-Branchen varmt velkommen og anser for en forudsætning for Danmarks fremtidige placering som digital frontløber,” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv ifølge en pressemeddelelse.
Læs også: Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her
Også IT-Branchen glæder sig over regeringens handlingsplan, der sætter fokus på, hvordan netværket skal udrulles og markedet skal reguleres i de kommende år.
“5G skal først og fremmest sætte turbo på digitaliseringen i virksomhederne ved at understøtte IoT, automatiseret produktion, selvkørende biler og så videre. Derfor er det afgørende for vores konkurrenceevne, at vi nu kommer i gang herhjemme hurtigst muligt,” siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen i en pressemeddelelse.
Ifølge de to brancheforeninger står flere af deres medlemmer i kø for at få lov til at være blandt de første, der kan afprøve det nye netværk.
En enkelt knast
Der er dog også en løftet pegefinger til regeringen i forbindelse med handlingsplanen.
Arbejdet er nemlig langt fra i mål med den nye handlingsplan påpeger organisationerne.
Læs også: Hvad vil 5G-netværk betyde for forbrugerne? Ingen ved det, for der mangler fortsat gode use-cases
Hos Teleindustrien, der repræsenterer de danske televirksomheder, minder man dog om, at planene kun er en begyndelse. Derfor opfordrer man også regeringen til at fortsætte tempoet.
“Det er nu, at det egentlige arbejde begynder med at implementere planen i praksis, og vi opfordrer ministeren til at holde damp på kedlerne, så vi kan nå nogle resultater. Fra branchen ser vi frem til at bidrage konstruktivt i implementeringen af planen,” lyder det fra direktør Jakob Willer.
De største knaster skal desuden først afhøvles senere på året, mener man hos Dansk Erhverv.
Energistyrelsens vejledninger om kommunal sagsbehandling og leje af areal i forbindelse med placeringen af mobilmaster bliver nemlig afgørende for erhvervslivet, lyder det fra organisationen.
“Noget af det vigtigste bliver dog de kommende vejledninger om offentlig sagsbehandling og leje af areal, så der er fortsat god grund til at følge det politiske arbejde. Desuden så vi gerne, at provenuet fra de kommende 5G-frekvensauktioner blev anvendt til 5G-udviklingsprojeter og nedbringelse af den offentlige jordleje til opstilling af master med mere,” siger Poul Noer i meddelelsen.