Knap et år efter at seks institutioner søsatte pilotforsøg med open source-software lyder der positive tilbagemeldinger fra flere deltagere. Tommelfingrene vendes op, endnu inden den endelige afrapportering er på plads.
Endnu afventes en avanceret opgørelse af Total Cost of Ownership (TCO), som konsulentfirmaet Devoteam arbejder på for Videnskabsministeriet.
Men flere deltagere sværger allerede til open source.
Open Office skal rulles ud
I Næstved Kommune er it-chef Søren Hedemand ikke i tvivl om, at Open Office-kontorpakken skal rulles ud over hele kommunen med dens Citrix-platform.
Næstved vil også i gang med en fuld open source-brugerflade, når der er ressourcer til det, siger han.
I det største af pilotforsøgene på Psykiatrisk Hospital i Århus Amt konstaterer it-chef Jens Kjellerup, at man har fået en besparelse på 4,75 millioner kroner ved at vælge en Open Office-kontorpakke frem for Microsofts proprietære løsning, da det gamle Wordperfect system blev skiftet ud.
- Vi betragter projektet som gennemført og som en succes. De direkte it-omkostninger har været lidt lavere end ventet, og overgangsomkostningerne har været som ventet. Vi har brugt et halvt mandeår til projektadministration i it-organisationen; en tilsvarende Microsoft Office-løsning ville have kostet det samme. Open source-pilotforsøget har ikke adskilt sig fra andre it-projekter, siger Jens Kjellerup.
Også han vil gerne som næste skridt søge at implementere en ren open source-arbejdsplads, fordi cirka en tredjedel af indkøbsprisen på en ny pc er licensafgifter til Microsoft.
Både Psykiatrisk Hospital og Næstved Kommune havde oprindeligt valgt Star Office fra Sun Microsystems til deres pilotprojekt på grund af den ekstra tryghed ved at have en virksomhed som leverandør.
Begge endte med at droppe Star Office til fordel for Open Office, fordi Sun ikke kunne levere en dansksproget version, og det har ingen af dem fortrudt.
Udelukkende kontorpakker
Af de seks pilotprojekter dækker fem udelukkende kontorpakker. Det sjette, Roskilde Kommune, ønskede at tage et mere ambitiøst skridt og få hele desktop?en med.
For Roskildes it-chef Ole Bech er det reelt interessante spørgsmål, om man kan basere en stor organisations it fuldt ud på open source. En desktop uden integration til udvalgte KMD-fagsystemer ville ikke udgøre brugbar ny viden for kommunen.
Men de gamle fagsystemer er programmeret ud fra en Microsoft Windows-platform, og Roskildes open source-projekt krævede et for stort kodearbejde til, at KMD ville være med.
Det omfattede standard-pc?er i Roskildes Børne- og Kulturforvaltning, som er koblet op mod KMD?s Opus Personale, Webbetaling og Institutionssystem.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om open source i det offentlige.