Som familiens selvudnævnte tech-guru fik jeg en bunden opgave, da jeg skulle anbefale en maskine til et familemedlem med et meget stramt pc-budget.
Mens jeg som regel anbefaler ikke at spare for meget på det, der for de fleste skal være et pålideligt arbejdsredskab, blev det samtidig en interessant øvelse i at granske markedet for, hvad man reelt får på de nederste elektronikhylder.
Ved at følge mine egne anbefalinger herfra blev resultatet af min søgning en Acer Swift 3 - en serie, som før har gjort et godt indtryk med sin samlekvalitet og rimelige priser.
Det blev den store model med 15,6 tommers display og den nyeste 2018-version, som er mere kompakt og en del lettere end sin forgænger.
Efter lidt tilbudsjagt landede prisen på 2.777 kroner, inklusive fragt. Det er omtrent en ottendedel af, hvad der skulle gives for den bærbar, jeg sidst fik testet.
Forventningerne var ikke synderligt høje.
Prisskiltet bedrager
Det er sjældent, man bliver overrasket i laptop-land.
Pris og kvalitet har det med at følge hinanden ganske slavisk – men i det her tilfælde skaber Acer en mindre sensation. Selvom det her er en billig maskine, narrer Swift 3 en til at tro, at den har været mindst dobbelt så dyr i indkøb.
Maskinen består af aluminium hele vejen rundt, med undtagelse af lidt sølvfarvet plast omkring displayet.
Her er kanterne dog barberet så meget ned, at det ikke bemærkes synderligt. En sidegevinst er, at maskinen ikke fylder mere end en klassisk 14 tommers ultrabook.
Det hele vejer blot 1,73 kilo og har en profil på 17 mm – altså ganske lidt for en 15,6 tommers laptop.
Den medfølgende 45W strømforsyning er samtidig ikke meget større end en mobiloplader - den vejer derfor også nærmest ingenting: 157 gram. Hele pakken er derfor uhyre let at have med alle vegne.
Der er endda blevet plads til en lille luksuriøs detalje i form af en fingeraftrykslæser – noget som ikke er set før i prisklassen.
Endnu en overraskelse
Et andet kendetegn ved en (for) billig laptop er skærmen. Lav opløsning, sløje farver, ringe betragtningsvinkler og lav kontrast svækker som regel udsynet.
Det er der ikke meget af her, hvor Acer har valgt at ekvipere Swift 3 med et Full HD panel med IPS-teknologi ombord.
Kontrasten er derfor fin, den lyser godt op og den er skarp nok til de fleste formål.
Eneste svaghed er farverne, som er noget blodfattige i forhold til det man får i dyrere bærbare.
Lydsiden er egentlig den, der kan skuffe mest her. Lyd og musik gengives som sådan fint nok, men der spilles bare ikke særlig højt.
Kræfter, der rækker
Et sted hvor man også kan frygte det værste, er i maskinrummet, hvor der sjældent er budget til andet en sløje Intel Pentium og Celeron CPU’er – processorer som teknisk set har rødder i mobilverdenen. Dem skal man som regel holde sig fra.
Her er det dog en undtagelse, for det en såkaldt ’Pentium Gold’ processor man finder ombord. Det er kun en dual-core processor, men den er bygget op efter nogenlunde samme opskrift som Intels Core i3 processorer.
Den snurrer ved 2,3 GHz og har kun 4GB RAM at arbejde med, hvilket rækker til at afvikle kontorprogrammer uden at det bliver utåleligt. Her er maskinen også hjulpet godt på vej af en PCI-e forbundet SSD.
Hvad du skal glemme alt om her, er 3D-spil, for den indbyggede grafik er ikke til meget andet end aldrende spil med de grafiske indstillinger skruet helt ned.
Sætter du den til mere end basale opgaver, bør du overveje at købe en opgradering til en af Core i5 eller i7 varianterne, for de vil speede tingene mærkbart op. Enkelte modeller er endda udstyret med Nvidia MX150 grafik, som kan sætte fut i de fleste 3D-spil.
Den testede Swift 3 har altså ikke meget at byde på i motorrummet, det giver fordele når det gælder driftstiden. Batteriet på 48Wh er ikke stort, men det rækker til rimelige seks timers drift eller næsten en hel dag på kontoret, hvis man skruer lidt ned for lysstyrken.
Se også: Test: Dells nyeste XPS 13 er ikke længere den ultimative business-laptop
Flere overraskelser
Når tasterne og touchpad’en tages i brug, dukker endnu en uventet feature op. Tasterne er baggrundsbelyst – endnu en sjældenhed i dette prisleje.
Her er der samtidig klemt et helt tastatur ned i maskinen – hvilket gør de enkelte taster en my smallere end i andre ultrabook. De ekstra talknapper på siden er slanket yderlige og er ved at være så små, at jeg undrer mig over det egentlig var besværet værd, at klemme et fuldt tastatur ned i denne maskine.
Det kræver derfor en smule tilvænning at benytte tastaturet, men når det er gjort, sætter man pris på de ellers klikfaste knapper. Touchpad’en er også godkendt, særligt når prisen tages i betragtning.
Når det gælder udvidelsesmuligheder finder du alt det nødvendige for denne slags maskiner: fire gange USB, heraf en enkel USB-C, en HDMI udgang og en (sløv) kortlæser.
Se også: Test af Surface Laptop: Småting fra at være den bedste Windows 10-bærbare nogensinde
Behøver man mere?
Efter at have testet kontor og gamermaskiner i 10-, 20- og 30-tusinde kroners klassen på det seneste, har det været en god øvelse at se på, hvad der ellers findes i den nederste del af markedet.
Jeg blev positivt overrasket.
Når det er sagt, var maskinen her på tilbud, og den var en enkel model blandt en jungle af langt mere intetsigende, sløje og halvtarvelige maskiner.
Moralen her er, at man kan finde fortrinlige bærbare maskiner til lavpris, men der skal spejdes godt og grundigt efter det rette tilbud. Denne Acer Swift 3, var netop sådan et.
Læs også: Studieklar PC til små penge: Her er 11 tips til den perfekte, prisvenlige bærbar