Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
De fleste har oplevet det. Irritationen, frustrationen og afmagten, når computeren pludselig fryser, kobler af nettet eller genstarter. I dag er det sådan, at man hos de fleste virksomheder kan ringe til en it-supporter, der kan hjælpe.
Én ting er frustrationen og irritationen, når it-udstyret fejler. Noget andet er den omkostning, nedetiden har for virksomheden og for samfundet.
At ens it-systemer og computere fungerer, er ikke længere noget man regner med – det er noget man forventer. Det sker dog ikke af sig selv.
I takt med at virksomhederne bliver mere og mere digitaliserede, burde gode it-systemer og god it-support nemlig også være en del af en virksomheds risikoprofil.
Det er dog ikke tilfældet alle steder i dag, og man hører ofte om en decideret forventningskløft mellem it-afdelingen og den generelle ledelse.
En international undersøgelse fra Vanson Bourne viser det samme, nemlig en kløft mellem det, som virksomheden forventer i forhold til oppetid og det, som it-chefen og kollegaerne kan levere.
Det sker i takt med, at der bliver stadig større omkostninger ved nedetid, hvor selv små afbrydelser kan have store økonomiske konsekvenser.
Ifølge en analyse fra den amerikanske it-virksomhed ITIC, så kan én times nedetid hos små- og mellemstore virksomheder koste op imod 6,5 millioner kroner tab af omsætning og produktivitet. I store virksomheder kan det koste over 30 millioner kroner per time.
Mærsk rapporterede for eksempel et tab i størrelsesorden to milliarder kroner i forbindelse med NotPetya-angrebet og den efterfølgende nedetid i 2017. Det kan mærkes.
Stigende behov
Det indikerer et stigende behov for, at danske virksomheder i endnu højere grad sikrer, at deres it-afdelinger har tilstrækkelige ressourcer og kompetente it-supportere, som kan håndtere nedbrud og sikre, at det ikke sker så ofte.
It-supportere er et fundamentalt led i virksomheders drift og produktivitet. Netop derfor bør landets virksomheder løbende efteruddanne og opkvalificere it-medarbejderne.
It-systemerne udvikler sig i en rivende hastighed, og ens kvalifikationer bør selvfølgelig løbende følge med.
Samtidig bør virksomhederne sikre en fødekæde af fremtidige it-supportere ved at ansætte elever. Her står det desværre skidt til.
Lige nu sidder næsten 700 unge kommende it-supportere i skolepraktik i stedet for at få værdifuld praksis erfaring ude hos virksomhederne.
I skolepraktikken får de kompetencer, som virksomhederne bredt efterspørger – men det er som elev ude i de enkelte virksomheders it-afdelinger, at de får mest ud af deres uddannelse.
I Dansk Metal hjælper vi gerne med rådgivning af såvel virksomheder som medlemmer, hvad angår ansættelse af elever og opkvalificering af it-medarbejdernes kompetencer. Til den enkeltes fordel, for virksomhederne og for samfundet.
I fremtiden vil behovet for dygtige it-supportere kun stige i takt med, at flere og flere arbejdsprocesser vil foregå via net- og it-løsninger.
At lukke kløften mellem forventninger og virkelighed i driften af it-systemer og netværk kræver derfor handling og rettidig omhu, så it-afdelingerne i fremtiden har de nødvendige ressourcer og dermed mulighed for at opretholde virksomhedernes produktivitet.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.