Data er ikke mere værd, end det lager det opbevares på.
Mens cloud-lager samt SSD-drev og den tilhørende flash-teknologi efterhånden har vundet indpas, har traditionelle harddiske med roterende dataskiver ombord stadig deres niche, når det gælder opbevaring af store mængder data.
De fysiske anordninger bag traditionelle harddiske er dog sårbare, hvorfor backup-selskabets Backblaze årlige opgørelse over traditionelle drev giver værdifulde oplysninger, når de hvert år kan vise hvilke drev der er de mest driftsikre.
I undersøgelsen indgår de drev som backup-tjenesten selv benytter. Her indgår de mest populære drev fra en stribe producenter i varierende kapaciteter.
Blandt de mest imponerende værdier står Seagate for, som med deres 10tb drev mønstrer en fejl-rate på bare 0,33% procent i 2018. Det svarer til at kun en ud af 300 drev sætter ud årligt.
Anderledes står det til med Toshibas 14tb drev, som er næsten ti gange mere tilbøjelig til at sætte ud med en fejl-rate på 3,03 procent.
Herunder kan du se, hvordan de enkelte drever klarer sig:
Af Backblaze undersøgelsen fremgår det desuden, at 2018 var et år hvor mange mindre kapacatiter som to, tre og fire tb-drev blev vraget til fordel for størrelser på 8, 10 12 og endda 14 tb diske. Den gennemsnittelige diskstørrelse er vokset fra 4,5 tb i 2016 til 7,7 tb i 2018.
En anden tendens er, at harddiske overordnet set er blevet mere pålidelige. Hvor det i 2016 var en ud af godt 50 diske der stod af årligt, er det i 2018 kun en ud af 80 harddiske, der oplever fejl.
Undersøgelsen er baseret på tal fra over 100.000 diskdrev, heraf bliver knap 2.000 benyttet som system-drev (boot-drive). Hele undersøgelsen kan læses her.
Læs også: Helt ny type sensor skal anvendes i fremtidens harddiske - og til at måle din hjerneaktivitet