Australien, USA og New Zealand har allerede valgt at udelukke den kinesiske virksomhed Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk.
Men den mulighed har Danmark ikke.
Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd med folketingets forsvarsudvalg.
"NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver for telebranchen red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på samrådet.
Dermed gjorde han det klart, at Danmark ikke umiddelbart kan udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.
Samtidig har USA direkte advaret allierede mod at benytte sig af Huaweis udstyr til 5G-netværket.
Men ministeren understregede dog samtidig, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har muligheder for at kigge Huawei og teleselskaberne i kortene.
“At forbyde en virksomhed, det har vi ingen mulighed for. Men vi kan stille krav til de tekniske specifikationer,” lød det fra Claus Hjort Frederiksen.
Ministeren lægger dog op til, at folketinget kan se på, om loven muligvis skal ændres.
“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” sagde Claus Hjort Frederiksen på samrådet.
Ministeren brugte desuden samrådet il at forsikre Folketinget om, at regeringen tager sagen om Huawei alvorligt.
“Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tager spørgsmålet alvorligt og ser på, hvordan det kan håndteres.”
Udstyr bliver testet i UK
Ministeren blev også spurgt, om der var mulighed for, at Danmark kan indfører en såkaldt no-spy-klausul i leverandørkontrakter, som man har gjort i Tyskland.
“Det er ikke vurderingen, at NIS-loven på teleområdet giver mulighed for at pålægge at indlægge en no-spy klausuler i leverandørkontrakter.”
Derudover løftede Claus Hjort Frederiksen sløret for, at Center for Cybersikkerhed læner sig op af sine britiske kollegaer i arbejdet med Huawei.
Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk
Det kinesiske teleselskab leverer nemlig i dag udstyr til TDC's infrastruktur, men det har været testet i Storbritannien først.
"Vi har også fulgt, hvad gør nære allierede i UK, og det har vi i vidt omfang lagt os op ad. Det, der har været leveret til 4G, bliver afprøvet på et center, som den engelske efterretning driver for at se, om der er uregelmæssigheder i det," fortalte Claus Hjort Frederiksen på samrådet.