Artikel top billede

EU udskyder copyright-direktiv, der kan ændre internettet for altid

Det omdiskuterede copyright-direktiv er netop blevet blokeret af 11 lande i EU. Dermed står det uklart, hvornår loven om digital ophavsret, der fundmentalt skal gøre op med onlineplatformes brug af brugergenereret indhold, kan komme videre i EU-systemet.

EU's svar på en opdateret ophavsretslov, der tager højde for vores digitale tidsalder, har har været genstand for stor stridighed.

Den er både blevet udråbt til at kunne ødelægge internettet, som vi kender det for altid, og på den anden side til at være det stykke lovgivning, der skal sikre at kunstnere og medier får betaling, hvis deres arbejde deles på store teknologigianters platforme.

Trods stor kritik og kampagner blev et udkast til direktivet stemt igennem 12. september sidste år i Europa-Parlamentet med overbevisende flertal.
Herfra begyndte forhandlinger i EU om at få teksten på plads, der skal sikre en modernisering af ophavsretsloven på det digitale marked i EU-

En endelig aftale kunne, hvis alt var gået efter planen, have været på plads inden udgang af 2018. Det er stadig ikke sket, og nu er de såkaldte trilogforhandlinger så blevet udskudt på ubestemt tid, efter et EU-møde på over 10 timer har sendt direktivet ud i uvished.

Her endte 11 EU-lande (Tyskland, Polen, Belgien, Italien, Sverige, Finland, Slovenien, Ungarn og Holland) nemlig til sidst at blokere for en aftale.

Det skriver Politico.

Ifølge Politico skyldes stridighederne i EU blandt andet, at der er delte meninger om, hvordan direktivet kan ramme små og mellemstore virksomheder.

Læs også: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Der står endnu ikke klart, hvornår forhandlingerne om copyright-direktivet kan tages på bordet igen. For afstemningen til Europa-Parlamentet til maj begynder at rykke nærmere, hvilket kan forsinke processen yderligere.

Læs også: Her er resultatet af copyright-afstemningen direkte fra parlamentet i Strasbourg: Margrethe Vestager reagerer spontant med et "YES!"

Det stemte Parlamentet igennem i september

Da et flertal i Europa-Parlamentet i september stemte ja til at sende direktivet videre i lovgivningsproceduren lød overskrifterne i det nye udkast blandt andet:

  • Teknologigiganter skal betale, hvis de bruger kunstneres og journalisters arbejde
  • Små- og mirkoplatforme er ikke omfattet af direktivets anvendelsesområde
  • Hyperlinks 'med individuelle ord' kan deles frit
  • Memes er ikke eksplicit taget ud af direktivet, men blev stemt ned med et lille flertal og kan meget vel komme med i en ny aftale mellem Rådet og Kommissionen
  • Journalister skal have en andel af enhver ophavsretsrelateret indtjening af deres forlag
  • Online-leksika, som eksempelvis Wikipedia, og open source-software-platforme, som eksempelvis Github, udelukkes automatisk fra kravet om overholdelse af reglerne om ophavsret
Dermed blev artikel 11 og 13, som har været udsat for heftig kritik fra lobby-, internetorganisationer og techvirksomheder, ikke slettet fra udkastet, men revideret.

Læs også: Nu mødes internettets frihedskæmpere med EU's bureaukrater for at udkæmpe et episk slag: Her er næste runde i kampen om EU's copyright-direktiv

Nu stemmer EU om omfattende regel-ændring for deling af internet-indhold: Se her, hvad der er på spil for dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere