El-kunderne skal ikke betale for, at el-selskaberne satser milliarder af kroner på at skabe et nyt forretningsområde for bredbåndsinternet og IP-telefoni.
Det slår økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen fast i et svar til Folketinget og Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen, der har stillet sig kritisk til elselskabernes bredbåndsplaner.
Ifølge Bendt Bendtsen stiller Elforsyningsloven krav om, at der skal være selskabsmæssig og ledelsesmæssig adskillelse mellem monopolaktiviteter og kommercielle aktiviteter
- Elnetselskaberne har derfor ikke lov til at etablere og drive bredbåndsvirksomhed, uden at denne udskilles i et selvstændigt selskab. Udgifter ved bredbåndsvirksomhed kan derfor heller ikke væltes over på elforbrugerne, siger han.
Kommercielle selskaber
Hos selskabet Dansk Bredbånd vurderer administrerende direktør Kim Sonne, at de danske elselskaber for tiden er i gang med at lægge fiberkabler ud til mellem 50.000 og 100.000 danske husstande.
Han mener ikke, at elselskaberne har problemer med at leve op til Bendt Bendtsens krav.
- Der bliver ikke lavet nogen underskudsgivende forretning på bredbånd, som finansieres via elkunderne. Mig bekendt er det totalt adskilt, siger Kim Sonne.
Samme melding kommer fra selskabet NVE Bredbånd, der er et kommercielt datterselskab til energiselskabet NVE Energi.
- På forskellig vis har vi selvfølgelig sikret os, at vi ikke kommer til at belaste elkunderne, siger administrerende direktør, Claus Bülow Christensen.
TDC frygter konkurrencen
Ifølge Kim Sonne fra Dansk Bredbånd er der på landsbasis tilsluttet omkring 10.000 elkunder til fibernettet, og en stor del af indtægterne kommer fra de tilslutningsafgifter, som brugerne betaler.
- Rundt omkring bliver kunder tilsluttet, og de fleste byer begynder at være klar. Der er nogle energiselskaber, der har truffet beslutning om, at de vil lægge fiber ind til samtlige kunder i forsyningsområdet, siger Kim Sonne.
Dansk Bredbånd er ifølge ham involveret i omkring en fjerdedel af de installationer, der er undervejs.
Blandt de største kritikere af elselskaberne milliardsatsning på at levere bredbånd til danskerne er TDC's koncernchef Henning Dyremose, som frygter den hårde konkurrence.
Ifølge ham skal elselskaberne investere omkring 20 milliarder kroner for at give kunderne bredbåndsforbindelser på 10 Mbit/s. Henning Dyremose mener, at TDC næste år kan vi levere otte Mbit/s til 85 procent af befolkningen, og han mener derfor, at elselskaberne er på vej ud i en fejlinvestering.