Artikel top billede

Vi prøver tre billige alternativer til iPhone X – så meget mobil kan man få for et par tusind kroner

Mobilmarkedet byder på overraskende gode smartphones til omkring 2.000 kroner. Computerworld kårer den bedste blandt de billige mobiler.

Apple fik igen lov til at være toneangivende, dengang selskabet i slutningen af 2017 løftede sløret for dens iPhone X.

Nærmest med et skulle en telefon have kant-til-kant skærm med et karakteristisk hak for oven, parret sammen med en glasbagside og afrundet med en metalkant.

Igennem mobilåret 2018, har det udtryk vundet frem i en sådan grad, at selv begyndermobiler til langt lavere pris end iPhone X og nu iPhone Xs let kan forveksles med inspirationen fra Apple.

Men hvad får man så, når regningen er betalt? Computerworld vil her teste netop sådan tre budgetvenlige maskiner, og se om

Dagens test-trio er:

Motorola One – fra 2.000 kroner

Nokia 7.1 – fra 2.400 kroner

Samsung Galaxy A7 (2018) – fra 2.100 kroner

Selvom alle tre telefoner synes at være inspireret af Apples iPhone X’s design, kommer de alligevel til at fremstå noget forskelligt, når man lægger dem ved siden af hinanden.

De er alle byggede op som glas-sandwiches med metalfyld og væg-til-væg display, men med varierende placeringer af kameraerne, fingeraftrykslæserne og størrelser.

Motorola og Nokia matcher iPhone Xs i størrelse, mens Samsung rettere synes at have Apples iPhone Xr i sigte størrelsesmæssigt.

Nokia 7.1 skiller sig dog ud, når det gælder samlekvalitet.

Den er både mere vridefast og solid end sine to rivaler, som begge virker en anelse hule. Ingen i dagens trio kan dog måle sig med originalen fra Apple i kvalitetsfornemmelse. Ingen af dem er i øvrigt vandtætte.

Der er samtidig lidt forskel på den mængde udstyr, der følger med. Samsung A7 ledsages af en 8W USB oplader med et overraskende kort micro-USB kabel og et headset, mens Motorola One ejerne i stedet får en 18W USB-C kvikoplader og et plastcover.

Nokia 7.1 får den umiddelbart mest interessante tilbehørspakke med både 18W USB-C kvikoplader og et headset med i købet, Samsungens lyder dog lidt bedre.

Forskellige displays

Mens der øjensynligt ikke er de helt store forskelle på telefonernes look, skiller de sig nu hurtigt fra hinanden når de tændes.

Her bliver det hurtigt tydeligt, at Motorolas One er en budgetmobil, med sit noget blodfattige og ikke synderligt skarpe HD-display.

Her stråler både Nokia 7.1 og Samsung A7 derimod med deres respektive displays. Her er masser af kulør, kontrast og klarhed, selv når der er lyst omkring.

Samsung overhaler nu Nokiaen overordnet set, for den er større, er fri for ’notch’en for oven, mens farverne er en tand mere naturtro end på Nokias til gengæld væsentlig mere kompakte mobil.

På lydsiden er budget-trioen alle sammen foran originalen fra Apple ved alle tre at tilbyde et jack-stik. Hvad ingen af dem tilbyder, er dog stereolyd fra højttaleren.

Det er i sagens natur umuligt, for alle tre mobiler byder på en enkel højtaler, der skyder lyd ud af bunden på telefonen.

Ingen af telefonerne vil vinde nogle tekniske grammyer for deres lyd-output, men det er da hæderlige toner, der trods alt kommer ud af telefonerne.

Samsung A7 (2018) er dog den svageste i denne disciplin, heldigvis inkluderer Samsung et udmærket headset med i pakken.

Fin ydelse

Når det gælder performance, er det også tydeligt, at Motorolaen haler efter sine kollegaer.

Den er nemlig ekviperet med den aldrende Snapdragon 625 octa-core processor, mens Nokia 7.1 og Samsung A7 får nogle opdaterede 2018-platforme i henholdsvis Snapdragon 636 og Samsungs Exynos 7885 Octa.

Her bliver der hurtigt etableret en vinder: Nokiaen, der med lethed klarer de fleste tjanser, efterfulgt af Samsungen der også gør en god figur.

Til sidst dukker Motorola One op halsende et stykke efter.

Når det gælder driftstid, bliver billedet straks et andet.

Motorolaens småsløje processor er nemlig ganske mådeholden, når det gælder om at tappe på det 3.000 mAh store batteri og så hjælper det ikke, at både Nokia 7.1 og Samsung A7 disker op med lidt større batterier.

Motorolaen leverer halvanden til to dages drift, mens både Nókia 7.1 og Samsung A7 må stoppe løjerne, når der er gået omkring halvandet døgn.

Nokiaen tanker dog hurtigst op igen – næsten en halv optankning på en halv time, efterfulgt af Motorolaen og til sidst Samsung A7, som tanker decideret langsomt op med sin outdatede micro-USB oplader.

Software-forskelle

Når det gælder software, er der igen to hold der melder sig, i den ene lejr er Motorola og Nokia som satser på rendyrket Android, og i den anden er Samsung, som insisterer på at bygge sit lag oven på Googles efterhånden aldrende Android 8.0 Oreo.

I Nokias tilfælde giver det fordele, for selskabet benytter lejligheden til at garantere månedlige opdateringer af systemsoftwaren.

Den er dermed også den første mobil i trioen, som har fået nyeste Android Pie ombord.

Motorolaen er ude i lignende ærinde, om end den ikke er opdateret endnu.

Det gør den til gengæld op for ved at inkludere smarte små ekstra features såsom et notifikationer på skærmen – selv når mobilen er slukket.

Et væld af kameraer

At dobbeltkameraer ikke længere er forbeholdt de allerfineste telefoner illustreres bedst ved, at mobiler med hele fem kameraer ombord er at finde i dagens test: Samsung A7 er prydet med to kameraer foran og tre bagpå.

Her er også et væld at megapixels at arbejde med. 24 plus fem til portræteffekter samt et otte megapixel stærkt ultravidvinkelkamera, der får det hele med. Alle dine næsehår kommer med, takket være et 24 megapixels stærkt selfiekamera.

Hos både Nokia og Motorola er kameraambitionerne noget mere beherskede. Her byder Nokia på et 12 plus fem megapixels setup, mens Motorola One arbejder 13 plus to megapixels.

Alle tre telefoner gør en god figur i dagslys, men Samsung formår at hæve sig i en klasse over konkurrenterne – det ses, at her er flere pixels og det ekstra ultravidvinklede modul er altid sjovt at lege med, for det får det hele med.

Når det kommer til natteoptagelser af fotos og video trækker Samsung yderlige fra konkurrenterne, hvor Nokia døjer med at levere sammenlignelige resultater og Motorolaen slet ikke kan følge med.

Se også:

Hver deres fordele

Det kommer måske ikke helt som en overraskelse, at testen to dyreste smartphones er dem, der klarer sig bedst i dagens tre-vejs duel.

Samsung store Galaxy A7 (2018) er dog kun omkring en hundredelap dyrere end Motorolas etter.

Samsung budgetvenlige mobil trækker også fra den elegante Nokia 7.1, hvis gode samlekvalitet ikke kan opveje at den til dato er fire hundrede kroner dyrere og at dens kameraer er middelmådige.

Summasummarum har Samsung for første gang i længere tid en overbevisende smartphone i budget-segmentet, efterfulgt af Nokia med deres fin 7.1'er.