Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nu får borgere i fem kommuner adgang til et udvalg af deres egen data

Borgere i fem kommuner har som led i den fælleskommunale digitaliseringsstrategi nu fået adgang til et udvalgt sæt af data om dem selv. Adgangen til egen data skal være med til at give tryghed og handlerum.

Fem kommuner har åbnet op for en løsning, der giver borgerne adgang til dele af deres egne data hos kommunen.

Det er borgere i Esbjerg, Aarhus, Faaborg-Midtfyn, Favrskov og Vejle, der siden tirsdag 11. december har kunnet glæde sig over adgangen til et overblik over udvalgte sager og ydelser fra kommunen på borger.dk.

Borgerne i de omfattede kommuner kan i første omgang se nærmere på data om særligt sager og ydelser fra beskæftigelsesområdet, men der er også eksempler på, at der er åbnet op for data om sociale sager, opkrævningssager og sager fra borgerservice.

Det skriver Kombit i en meddelelse.

Læs også: Bedre service og nemmere adgang til data: Her er hele regeringens digitale plan for den offentlige it-service

Overblik over sit data hos kommunen

De fem kommuner deltager i et pilotprojekt, som er et led i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020, hvor et af initiativerne er at give borgerne adgang til egen data.

Visionen er, at "borgerens adgang til egne data skal give borgeren tryghed og handlerum," lyder visionen bag projektet blandt andet.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes og svært at skabe sig et overblik.

De fem kommuner er en del af pilotprojektet 'Borgernes adgang til egne data', hvor man ved hjælp af SAPA-løsningen har gjort det muligt at få hurtigt adgang til udvalgte data om borgerne ved blandt andet at genbruge elementer af den fælleskommunale infrastruktur.

Planen er på baggrund af erfaringerne, at få flere kommuner og borgere med på løsningen.

Efter pilotprojektet er der planlagt et spor, der omhandler rammearkitektur samt et spor, der omhandler erfaringsopsamling, udbredelse og kommunikation.

Det er planen, at pilotprojektet skal køre frem til minimum første kvartal af 2019.

Læs også: Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere