Artikel top billede

(Foto: Ernst Tobisch)

Ny dom tvinger Telia til at betale stort millionbeløb efter mangeårig strid om kopiering på iPhones

Telia har tabt et retsopgør mod rettighedsorganisationen Copysweden. Derfor skal selskabet nu betale i alt 125 millioner svenske kroner i gebyr for såkaldt "privat kopiering".

Teleselskabet Telia har i dag tabt en retssag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede.

Det betyder, at teleselskabet bliver pålagt at betale rettighedshaverne en afgift på 107 millioner svenske kroner samt yderligere otte millioner svenske kroner i sagsomkostninger.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.

Telia har tidligere argumenteret for, at iPhones ikke er omfattet af den svenske blankmedieafgift - den såkaldte "kasetteskatten".

Men med dommen har fået Copyswede fået medhold i, at smartphones har egenskaber, der gør, at de kan anvendes til kopiering af indhold "i et ikke ubetydeligt omfang," som det lyder i dommen.

Telia skal derfor betale et gebyr på 3 svenske kroner pr gigabyte lagerplads i de iPhones, som Telia har solgt fra 2009 og frem.

Kan føre til højere priser

Ifølge Computersweden advarer den svenske brancheorganisation Elektronikbranchen mod, at dommen i sidste ende vil føre til højere priser for forbrugerne, fordi der skal betales kompensation for lagerpladsen på mobiltelefoner.

"Jo større lagerplads mobiltelefonen har, jo mere skal forbrugeren betale," skriver Klas Elm, formand for Elektronikbranchen i en kommentar til Computersweden.

I Sverige arbejder man ligesom i Danmark på en revurdering af den såkaldte blankmedieafgift, der i Sverige hedder ’kasetteskatten’.

Denne type afgifter har gennem mange år sikret, at kunstnere gennem afgifter på blandt andet kasettebånd, vhs-hånd og cd-skiver bliver kompenseret, når private kopierer deres musik til eget brug.

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende regler

Ifølge Computersweden sætter dommen spørgsmålstegn ved om de eksisterende regler er konstrueret på hensigsmæssig vis.

Der har således også gennem de seneste år også været et stigende pres for, at reglerne skal opdateres i takt med, at teknologiudviklingen og nye digitale forretningsmodeller har ændret forbrugernes forbrug af musik og film.

Dommen kan ankes frem til 8. januar 2019.

Læs også: Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udbudsjurist til Danmarks største IT-udbud

Euronext Securities

Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere