Artikel top billede

Mere end hver fjerde ansatte har sendt fortrolige oplysninger over mail: 20 procent var ukrypteret

It-sikkerheden blandt de offentligt ansatte er bekymrende, lyder det fra DKcert, der har undersøgt it-sikkerheden blandt de offentligt ansatte.

Opdateret 19/12 9:43. Artiklen indeholdt tal fra november-udgaven af rapporten. Digitaliseringsstyrelsen har efterfølgende rettet tallene, og de er blevet opdateret i artiklen.

Mere end hver fjerde ansatte i den offentlige sektor har sendt fortrolige oplysninger over mail. 20 procent af dem, der har gjort det, har ikke brugt en krypteret mail.

Det er bekymrende, mener man hos den statslige it-sikkerhedsorganisation DKCert, der står bag en undersøgelse, hvor man har spurgt en række ansatte i det offentlige om it-sikkerhed.

I undersøgelsen foretaget af DKCert svarer 6,3 procent af de ansatte i den offentlige sektor altså, at de sender fortrolige oplysninger, over åbne mails.

Læs også: Danske virksomheder bruger flere penge på it-sikkerhed end nogensinde før: Så massiv har effekten været

“Men det kan bero på manglende viden om, at åbne mails er ubeskyttede, eller hvad reglerne er. Kryptering er en teknisk disciplin, der måske kan afskrække medarbejdere, der ikke har teknisk forståelse. Her kan ledelsen med fordel sætte ind med information,” står der i undersøgelsen.

Derudover svarer 30 procent af de offentligt ansatte, at de har sendt CPR-numre i en e-mail. Det er dog kun 21 procent af dem, der har brugt en åben mail til det.

Læs også: Alt afhænger af en håndfuld røde mapper, hvis Novozymes bliver ramt af et hackerangreb: ”Sikkerhed har i mange år været en flok gamle mænd, der siger nej. Den tid er forbi”

Undersøgelsen indeholder derudover en lang række spørsmål om den adfærd de offentlige ansatte har, når det handler om it-sikkerhed.

Det fremgår desuden at 49 procent af dem kan tilgå arbejdspladsens it-systemer hjemmefra, mens hver fjerde ikke bruger en VPN-forbindelse når det gør netop det.

25 procent bruger ikke antivirus-program

DKCert har også set nærmere på it-sikkerheden hos de danske borgere. Også her er der grund til at være bekymret, fremgår det af rapporten.

Bekymringen går på, at hele 25 procent af borgerne ikke beskytter deres PC med en form for firewall for eksempel i form af et antivirus-program. Samtidig svarer 16 procent, at de ikke er klar over om de beskytter den.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

“Det er bekymrende, fordi ubeskyttede enheder er i stor risiko for at blive ramt af malware. Den relativt lave andel med sikkerhedsprogrammer kan skyldes, at ikke alle er klar over, at deres enhed kan være beskyttet,” står der i undersøgelsen.

Du kan læse hele undersøgelsen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Læs også: Sådan får du topchefen til at betale for bedre it-sikkerhed: "Industrien har stopfodret markedet med skræmmehistorier"




IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Network Architect

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Kinaxis Solution Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere