Det første spadestik til, hvad der skulle blive Danmarks kommende 5G-netværk blev med et udskudt, dengang Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udskød de planlagte auktioner om de kommende 5G-frekvenser.
Dagen før de planlagte auktioner i september, hvor landets teleselskaber skulle byde på de ledige 700, 900 og 2.300 MHz bånd, blev auktionerne aflyst på ubestemt tid.
Ifølge regeringens handlingsplan for 5G-mobilnettet, en plan som er udarbejdet i samspil med telebranchen, går udskydelsen stik imod de ambitioner der lægges for dagen. Det skriver Finans.
Nu bliver auktionerne forhalede til februar 2019, fremgår det af planen.
Se også: Her er klodens første 5G-telefon: Vi har taget et smugkig
I modsætning til 5G-handlingsplan
Af handlingsplanen fremgår det samtidigt, at frekvenserne skal udbydes rettidigt og at forudsigelighed og gennemsigtighed i processen er afgørende for de investeringer som den danske telebranche skal foretage.
Med et halvt års udskydelse til 5G-frekvensernes udlodning, skaber det undren i telebranchen. En undren som skærpes af, at Lars Christian Lilleholt ikke har givet nogen begrundelse til udsættelsen.
”Med den ene hånd udskyder Energiministeriet frekvensauktionen, og med den anden hånd understreger de i handlingsplanen, at forsinkelser er et problem. Det virker selvmodsigende. Men det største problem er, at det skaber enorm usikkerhed og en masse spekulationer om årsagen,” siger Jakob Willer, direktør for Teleindustrien.
Den kommende 5G-auktion i februar bliver et spil om, hvilke teleselskaber får lov til at bygge den 5G-infrastruktur.
5G er en nøgleteknologi der med op til 100 gange højere overførselshastigheder, 20 gange lavere responstid og markant større kapacitet vil muliggøre helt nye tjenester omkring det kommende mobilnetværk.
Læs også: Hvad vil 5G-netværk betyde for forbrugerne? Ingen ved det, for der mangler fortsat gode use-cases