Har du mobiltelefonen liggende ved siden af dig, når du sover? Og bruger du den som vækkeur? Og ligger den ved siden af din tallerken, når du spiser aftensmad med dine børn?
Det er blot tre af 40 ret nærgående spørgsmål om digitale vaner, der er en del af et nyt stress-værkstøj, som pensionsselskabet PFA har udviklet, og som godt 300 af selskabets ansatte bliver tilbudt at være frivillige prøveklude for, skriver DJØF-bladet.
Konceptet for screeningsværktøjet er udviklet i samarbejde med lægen Imran Rashid, der er medlem af regeringens stresspanel.
Skal tilbydes virksomhedskunder i PFA
Det er meningen, at screeningsværktøjet skal tilbydes til PFA’s virksomhedsskunder.
DJØF-bladet skriver, at stress-relaterede sygdomme både koster PFA og virksomhederne penge.
Blandt de 40 spørgsmål finder man også følgende:
Kan du lægge mobilen væk, når du kommer hjem fra arbejde? Ligger den ved siden af dig, når du skal fordybe dig i en svær opgave på jobbet? Bliver du ofte forstyrret af den, når du arbejder?
Anonymiseret tilbagemelding til firmaet
Deltagerne i screeningen får en personlig tilbagemelding, mens en arbejdsgiver kun vil få en anonymiseret rapport om det generelle stressniveau blandt medarbejderne i virksomheden, skriver DJØF-bladet.
I PFA er man helt på det rene med, at det nye værktøj af nogle vil blive opfattet som et forsøg på at gøre stress til de ansattes eget problem.
"Men det er præcis dét, det ikke handler om. I PFA har vi arbejdet med stressforebyggelse som et tilbud til vores virksomhedskunder i en årrække, og vi er altid startet oppe fra med god ledelse og god virksomhedskultur," siger Rikke Bay Haabe, chef for Strategisk Sundhed i PFA til DJØF-bladet.
Analysehuset Epinion har på vegne af PFA spurgt godt 2.000 danskere om deres mobilvaner og sammenhængen med stress.
43 procent af dem mellem 25 og 40 år vurderer, at deres daglige brug af mobilen er med til at øge deres stressniveau.
36 procent af aldersgruppen mener, at de bruger mindst tre timer dagligt på surf, apps, sms og chat.