Hemmelige aftaler stavnsbinder ansatte

Et stigende antal it-folk fanges i fortrolige forretningsaftaler, der helt kan udelukke dem fra arbejdsmarkedet. Ud over de gængse kunde- og konkurrenceklausuler er de såkaldte non-solicitationaftaler begyndt at brede sig sig, hvor arbejdsgiver indgår aftaler med samarbejdspartnere om ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Fagforbundene råber vagt i gevær.

Tre it-udviklere i et pensionsselskab fik for nylig et chok, da de fandt ud af, de var stavnsbundne til deres job via aftaler, de ikke kendte.

Sagen er udtryk for en tendens til, at begrænsninger i ansattes muligheder for at søge nyt job breder sig - og it-folk er særligt udsatte.

Ud over de gængse kunde- og konkurrenceklausuler breder de såkaldte non-solicitationaftaler sig, hvor arbejdsgiver indgår aftaler med samarbejdspartnere om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Flere eksterne

Baggrunden er blandt andet, at stadig flere virksomheder indgår aftaler om it-udvikling med eksterne leverandører i samarbejde med virksomhedens egne it-folk.

I den aktuelle sag opdagede de tre medarbejdere ved et tilfælde, at sådan en aftale forelå.

De er udstationeret til en ekstern leverandør som led i udviklingen af et kundesystem, og aftalen forhindrer alle medarbejdere med tilknytning til projektet i at få ansættelse hos leverandøren i en periode på to år efter dets afslutning - potentielt op til tre år.

Det står dem frit at søge - de bliver bare ikke ansat.

De tre medarbejdere mener, de er omfattet af lignende aftaler med et eller flere andre it-selskaber.

- Den slags griber hurtigt om sig, når man har fået nogle software-huse ind i en virksomhed som vores. Men it-markedet herhjemme er ikke større, end man hurtigt kan blive udelukket, hvis man ikke kan få job hos de to, tre eller fem oplagte arbejdsgivere, som beskæftiger sig med netop det, man ved noget om, siger en af de tre, der har udbedt sig anonymitet, fordi forhandlinger med arbejdsgiveren pågår.

Fagforbund utilfredse

Hos de faglige organisationer er der stor utilfredshed med de omsiggribende aftaler.

- Begrænsninger på medarbejdernes udfoldelsesmuligheder er et stigende problem, og it-området er et af de hårdest ramte, siger Jens Harboe, afdelingschef i Akademikernes Centralorganisation.

Herfra har man prøvet at få non solicitationaftalerne med i det igangværende arbejde med at revidere lovgivningen om kunde- og konkurrenceklausuler.

Men kravet er afvist, fordi denne type klausuler ikke er en del af en ansættelsesaftale.

Medarbejderne i pensionsselskabet har talt med deres respektive faglige organisationer om sagen.

DJØF: Svært at bevise
DJØF, der også bemærker flere af den slags sager, peger på, at det er svært at bevise, at nogen har lidt skade - altså er nægtet ansættelse på baggrund af en af de fortrolige aftaler.

Dansk Magisterforening ser konstruktionen som et forsøg på at omgå funktionærloven, som siger, at konkurrenceklausuler skal laves skriftligt med den pågældende medarbejder og at de kun må omfatte særligt betroede medarbejdere, og der er regler for kompensation.

På arbejdsgiversiden siger advokat Camilla Drosted fra HTS - Handel, Transport og Serviceerhvervene, at man ofte ser den type aftaler:

- Non-solicitation-aftaler er helt nødvendige for virksomhederne, der har en interesse i at beskytte deres kundegrundlag og viden og ikke har råd til at miste nøglemedarbejdere.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om konkurrence-klausuler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere