Det britiske parlament har benyttet sig af utraditionelle metoder, for at få indsigt i Facebooks måde at operere på.
Det kommer efter, at selskabets grundlægger og administrerende direktør gentagne gange har afvist at stille op til spørgsmål fra det britiske underhus.
En usædvanlig parlamentarisk mekanisme er blevet benyttet for at tvinge stifteren af en hedengangne Facebook-app ’Six4Three’ til at udlevere nøgledokumenter. Det skriver the Guardian.
Under et besøg i London, sendte parlamentet en såkaldt ’Serjeant-at-Arms’, en funktionær til opretholdelse underhusets ro og orden, til at beordre udlevering af dokumenter, herunder mailkorrespondancer, som mistænkes til at inkriminere Mark Zuckerberg.
App-udvikleren fik to timer til at parere ordre mod trussel om efterfølgende bøde og fængselsstraf.
Dokumenterne rummer, ifølge Six4Three-stifteren informationer om hvordan Facebook bevidst har kreeret bagdøre, som analyse-virksomheder som Cambrídge Analytica kunne udnytte.
Millionvis af Facebook brugeres er siden blevet misbrugt, som dokumenteret under forårets Cambridge Analytica skandale.
Det utraditionelle parlamentariske træk blev iværksat af underhusets formand for kultur, medie og sport, Damian Collins.
”Vi er i et uudforsket land” medgiver Damian Collins til britiske The Guardian, mens han understreger at: ”Det er et træk uden fortilfælde, men situationen er også uden fortilfælde.”
Facebooks modtræk
Facebook har siden forsøgt at få nedlagt et fogedforbud mode det formodede inkriminerende materiale igennem San Mateo domstolen i Californien.
Det forbud kommer dog for sent, i følge det britiske parlamentsmedlem, Ian Lucas (Labour), som på Twitter antyder, at dokumenterne allerede er blevet gennemlæst i det britiske underhus.
Ved selvsamme tweet florerer det også med humørfyldte reaktioner om hvordan Facebook-stifteren må have det, med at få følsomme oplysninger delt uden hans samtykke.
Se også: Facebook kan have mistet én million europæiske brugere som følge af GDPR