Ens netoplevelse er ikke bedre end ens netværk.
Haven, kælderen, badeværelset og første salen kan være bare nogle af de rum, hvor det kan knibe med dækningen af de databærende stråler.
Døjer det med dækningen er stadigt flere netværksproducenter villige til at tilbyde de såkaldte mesh-løsninger, en slags lilliput version af et kontornetværk, hvor tre, fire, fem eller flere enheder sammen når ud til hjemmets fjerneste kroge.
Idéen er god og har allerede vist sig at fungere i den første, mere avancerede Netgear Orbi, samt konkurrenter som Googles Wifi samt lignende løsninger fra TP-Link, Asus og andre netværksspecialister.
Se også: Test: Synology DS1618+ er den alsidige superslider til det datatunge fjernkontor
Ikke helt diskret hardware
I testens anledning bliver Orbi udfordret af de tykke murstensvægge i min stuelejlighed fra halvfjerdserne. Her skal den, hvis testen går godt, også gerne nå ud til de meste af haven samt kælderen værksted. Det kan de andre ikke finde ud af.
Vi er i indre by i København, hvor der vrimler med øvrige netværk, hvilket også gerne skulle give den lille Orbi nogle udfordringer, selvom dagens testemne ifølge Netgear selv skulle kunne strække sig over 375 kvadratmeter.
Orbi kommer typisk i to størrelser. Enten kan den købes stykvis, med routeren (RBK20) som hjernen bag systemet eller som en startpakke (RBK23), hvor to satellitter (RBS20) udvider Orbis revir med 125 kvadratmeter per enhed.
De enkelte enheder er ens, uanset om der er tale om satellit eller router. De er hverken særligt pæne eller grimme, det er hvidt, mat plast det her. Med hver enhed følger en lidt klodset oplader på 18W og cirka to meter ledning.
Læs også: Test: Google WiFi gav mig internettet tilbage i soveværelset
Skulle du få lyst til at pakke enhederne ude af syne, vil du få det sværere med disse, for de fylder mere end med Googles fikse alternativ. Samtidig ville det være rart, hvis de blinkende led’er i hvid og blå kunne tones ned eller slås fra.
Enkel opsætning
Selve opsætningen er app-baseret og er, i modsætning til traditionelle router, skræddersyet til de ikke mest tekniske brugere. Du behøver ikke at have en Ph.d. i datalogi for at komme i gang.
Kan du finde ud af at opsætte et hotspot med mobilen, vil du også kunne konfigurere Orbi’en til husbehov via den medfølgende app.
Msn følger instrukserne, kobler enhederne til stikkontakter og router til modemmet, hvorefter synkroniseringen foregår via ’Orbi’ appen.
Almindelige funktioner som forældrelås eller opsætning af et gæste-Wifi kan også indstilles i app’en.
Børnelåsen fungerer i samspil med Disnet-app’en ’Circle’ som filtrerer og blokerer internettets mindre børnevenlige sider fra. Det tilbyder også mulighed for at til- og fradele tidsrum hvor apps og nettet skal være tilgængelige. En basis-pakke er inkluderet her, mens der skal betales ekstra for premium-pakken.
Alt i alt er opsætningen en relativ gnidningsfri oplevelse, jeg har dog oplevet, at enheden kræver en del tid, når satellitterne skal findes. Under opsætningen skulle der gå en håndfuld minutter, før begge satellitter dukkede op i app’en.
Andre, heldigvis kortere, tænkepauser opstår i selve ’Orbit’ app’en, når der bladres igennem menuerne.
App’ens satsning mod det enkle vil også betyde, at du skal være indstillet på ikke at kunne rode med avancerede indstillinger, som at sikre givne enheder priviligeret netadgang (QoS-indstillinger).
Kommer godt omkring, hvis de opsættes korrekt
Performancemæssigt lever Orbi op til sine løfter.
Min treværelses lejlighed blev badet i bundsolide Wi-Fi bølger og som noget nyt, kunne både have og kælder omsider få en tilfredsstillende dækning.
Der skal dog spekuleres i at placere enhederne korrekt. I de marginale områder opnåede jeg over tre gange bedre netværkshastigheder end med routeren alene – men det forudsætter altså lidt eksperimenteren med at sprede satellitterne ud til der, hvor de dækker bedst.
De enkelte enheder rummer også hver især en Gigabit Ethernet-port, som gør det enkelt at koble eksempelvis hjemmets stationære PC til et solidt netværk uden at skulle trække kabler.
Læs også: Kan man forbedre rækkevidden på en standard Wi-Fi-router?: Jeps ... med lidt snilde og en 3D-printer
Et godt bud
Netgear har her kreeret et fint alternativ til førende mesh-løsninger som Googles Wi-Fi.
Det yder på samme høje niveau, udvider netværkets aktionsradius på overbevisende vis og er enkelt at opsætte. Og så er det endda en tand billigere.
Det ville være let at anbefale, hvis designet var lige så diskret og app’en lige så velfungerende som hos Googles alternativ. Der er det desværre ikke helt på niveau.
Se også: Alvorlige sårbarheder opdaget i Cisco-software til routere og switche: Du bør patche straks