Regeringen har netop fremlagt dens såkaldte Udenrigs- og sikkerhedspolitiske Strategi med udenrigs-, forsvars-, og Udviklingsministeren i spidsen.
I strategien bliver det fremhævet, at Danmark skal stille offensive kapaciteter til rådighed for NATO, når det handler om at sikre Danmark mod cyberangreb.
"Vi stiller offensive cyberkapaciteter til rådighed for NATO," står der i stategien, hvor det længere nede uddybes:
"Vi kan ikke løse udfordringerne alene, og vi kan ikke forvente hjælp uden selv at bidrage og tage ansvar i NATO."
Læs også: Ny dansk cyberenhed klar til at angribe andre stater om et år: Danske cyberangreb kan ramme civile
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremhæver truslen fra cyberangreb i forbindelse med lanceringen af strategien.
”Trusselsbilledet mod Danmark er meget komplekst og i mine øjne det mest uforudsigelige siden afslutningen på Den Kolde Krig. Det skyldes ikke mindst et aggressivt Rusland, omfattende cyberangreb, ustabilitet i Mellemøsten og Nordafrika og en fortsat terrortrussel mod Europa og Danmark," siger Claus Hjort Frederiksen ifølge udenrigsministeriets hjemmeside og fortsætter:
"Vi skal samtidig styrke den europæiske sikkerhedsarkitektur og være på forkant i det internationale samarbejde om cybersikkerhed.”
Her kan du læse hele regerings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi.
Ny enhed skal kunne hacke andre stater
Allerede for godt en måned siden kunne chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, løfte sløret for, at Danmark ville få en ny cyberenhed, der i løbet af næste år vil være klar til at angribe andre staters it-systemer.
Det fortalte han til JP og gjorde samtidig opmærksom på, at det ikke ville være uden svære politiske valg.
Han sagde blandt andet, at cyberangreb også vil ramme civilbefolkningen i andre lande på samme måde som militære angreb i dag.
“Der er i sådanne operationer folk, som kan trække det røde kort og sige nej til en operation, hvis eksempelvis de civile skader er for store. Den samme vurdering skal ske, når det gælder cybervåben, hvor der for eksempel kunne være tale om, at hvis man fjerner strømmen til et våbensystem i en by, så ryger strømmen også til tre hospitaler, hvor patienter kan komme til at dø,” sagde Lars Findsen til Jyllands-Posten.