En af hovedargumenterne bag danske opførsler af kæmpemæssige datacentre fra storspillere som Apple, Google og Facebook er tilgangen til et fjernvarmenetværk.
Dermed bliver centrenes overskudsvarme udnyttet til fjernvarme. Eksempelvis forventer Fjernvarme Fyn at genvinde for 100.000 MWh energi årligt fra et samarbejde med Facebook. Det er nok til opvarme 6.900 hjem.
Det argument synes nu at smuldre.
Facebooks kommende datacenter er undtagelsen, for fem af de øvrige planlagte datastorcentre, er der ingen konkrete planer om at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
De ligger for fjernt fra fjernvarmenetværket til at varmen kan udnyttes på rentabel vis, skriver Ingeniøren efter at have fået aktindsigt i samarbejdet mellem Invest in Denmark og Apple.
Eksempelvis vil Apples datacenter befinde sig 13 kilometer fra fjernvarmenetværket i Viborg by.
Energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet betragter det som en fejl, at overskudsvarmen ikke bliver udnyttet, mens han advarer at løsningerne bliver mere forurende end lovet:
”Der er desværre en tendens til, at politikere og embedsmænd pakker ting ind i grøn emballage uden at sikre sig, at det rent faktisk er grønt, og uden at følge op på det,” siger han til Ingeniøren.
Foretrækker billig strøm
I stedet for mulighederne i at udnytte overskudsvarmen, er det adgangen til stabil og billig strøm der er det primære argument for placeringen af de kæmpemæssige datacentre i Danmark.
Apples kommende datacenter ud for Viborg kommer til at ligge klos op af en transformerstation.
Læs også: Borgere raser over konsekvenser af nyt Esbjerg-datacenter: Vil kæmpe imod med næb og klør