Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Forening for Dansk Internethandel: Grotesk at give dansk bistand til Alibaba / Amerikansk fond investerer 100 millioner kroner i dansk kryptovaluta / Dansk it-virksomhed indgår femårigt samarbejde med kampfly-leverandør

Forening for Dansk Internethandel: Grotesk at give dansk bistand til Alibaba. Amerikansk fond investerer 100 millioner kroner i dansk kryptovaluta. Dansk it-virksomhed indgår femårigt samarbejde med kampfly-leverandør. Apples topchef opfordrer Bloomberg til at trække historien om spion-chips. Regeringen vil følge Trump og droppe postsamarbejde. Statsministeren fortæller om digitalisering i EU.

Godmorgen fra Computerworld. Her får du overblikket over dagens it-nyheder ved morgen-briefing-bestyrer Jakob Schjoldager.

Forening for Dansk Internethandel: Grotesk at give dansk bistand til Alibaba

Afgørelsen om at give danske bistandskroner til den kinesiske e-handelsplatform Alibaba for at hjælpe milliardvirksomheden med en grøn omstilling får en kølig modtagelse hos Foreningen Dansk Internethandel (FDIH).

Her kalder man beslutningen både grotesk og helt uforståelig.

“Jeg synes ikke, at de skal have økonomisk hjælp af Danmark. Ja, jeg synes faktisk, at det lyder en smule grotesk. Vi er helt enige om, at den grønne omstilling er vigtig, men jeg vil vove den påstand, at en virksomhed som Alibaba er i stand til selv at finde finansieringen, hvis de tænker sig lidt om. Ellers kan Kina nok,” lyder det fra FDIH’s formad, Niels Ralund.

Det er den danske miljøorganisation P4G der, der er stiftet af den danske regering, som skal betale Alibaba for at hjælpe dem med en grøn omstilling af virksomheden.

Ifølge Niels Ralund er den danske udviklingsbistandshjælp til Alibaba konkurrenceforvridende for de danske virksomheder, der er i direkte konkurrence med den kinesiske e-handelsplatform.

Stifteren af Alibaba, kinesiske Jack Ma, er ifølge Forbes god for 219 milliarder kroner. Selskabet selv har også en markedsværdi på omkring 200 milliarder kroner.

Amerikansk fond investerer 100 millioner kroner i dansk kryptovaluta

27-årige Rune Christensen har skabt kryptovalutaen dai, og nu modtager den unge dansker en investering på intet mindre end 100 millioner kroner, til projektet.

Det skriver Børsen.

Det er den amerikanske venturefond Andrees-sen Horowitz, der tidligere har investeret i både Facebook og Instagram, der nu investerer 100 millioner i den danske krytovaluta.

Håbet er at skabe en mere stabil valuta, sammenlignet med andre kryptovalutaer.

"Bitcoin bliver i dag brugt til spekulation ligesom guld. Vi vil lave blockchain til noget, normale mennesker kan bruge som penge, og virksomheder kan bruge i deres systemer uden at skulle bekymre sig om volatilitet," siger Rune Christensen, stifter af blockchain-selskabet Makerdao, der står bag den digitale valuta, til Børsen.

Dansk it-virksomhed indgår femårigt samarbejde med kampfly-leverandør

Det danske it-firma Bridgeit har indgået et femårigt samarbejde med den amerikanske kampfly-leverandør Lockheed Martin.

Det skriver Børsen.

Selskabet skal udvikle en mobil platform, der skal lette arbejdet for medarbejderne der servicerer lockheed Martins helekoptere.

"For dem handler det om at servicere helikopteren så hurtigt som muligt – står den på jorden, taber man penge. Tidligere havde de en løsning på en laptop med tjeklister – vi har puttet den over i smartphonen," siger Søren Bolvig, partner i Bridgeit og ansvarlig for salg og finans til Børsen.

Ifølge DI er det en stor bedrift for en dansk it-virksomhed at blive leverandør til en af verdens største forsvarsvirksomheder fordi, de ofte benytter nationale leverandører.

Apples topchef opfordrer Bloomberg til at trække historien om spion-chips

Det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg kunne for få uger sige bringe en historie om, at den kinesiske regering angiveligt havde plantet en spion-chip i servere der blandt andet bliver brugt af it-giganter som Apple og Amazon.

Men den historie mener Apples topchef, Tim Cook, nu at mediet bør trække tilbage.

”Der er ikke noget sandt i deres historie om Apple,” siger Tim Cook ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Selskabet afviser samtidig at fortælle om, Apple planlægger at lægge sag an mod nyhedsmediet.

Bloomberg har dog ingen planer om at trække historien tilbage, og mediet peger på, at man har fået bekræftet historien fra 17 uafhængige kilder.

Du kan læse mere om Bloombergs historie her: Medie: Den kinesiske regering har plantet spion-chip i servere brugt af Apple, Amazon og den amerikanske regering

Regeringen vil følge Trump og droppe postsamarbejde

Den danske transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA), vil følge præsidents Trumps eksempel og melde sig ud af postsamarbejdet Universel Postal Union, UPU.

Samarbejdet betyder i dag, at u-lande, herunder Kina, kan sende pakker rundt i verden markant billigere end det koster at sende breve internt i Danmark.

Det er en aftale som bliver udnyttet af den kinesiske onlinevirksomhed Wish.com til at sende billige vare til for eksempel danske kunder.

Men det skal altså være slut nu, mener den danske minister.

”Donald Trumps udmelding er interessant. Det er godt og klogt, og Danmark skal følge trop. Vi skal følge USA, uanset hvad de andre EU-lande gør. Jeg sender en orientering ud til ordførerne om lidt og vil indkalde til et møde,” lyder det fra Ole Birk Olesen til Børsen.

Læs også: Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser

Ifølge Børsen er postnord forpligtet til at levere pakker fra de kinesiske onlinevirksomheder til bare 6,5 kroner. Mens et brev sendt fra Danmark koster 21,5 kroner at levere.

Statsministeren fortæller om digitalisering i EU

Partiet Venstre afholder senere i dag en EU-konference på Christiansborg. Her skal statsministeren blandt andet fortælle om, hvilke muligheder der er for at udvikle det digitale indre marked i EU.

Derudover vil der ifølge Venstre, være en række fagpersoner inden for digitalisering, til at fortælle om “Danmarks potentiale og vækstmuligheder i en digital verden.”

Udover Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil Venstre medlem af europaparlamentet Morten Løkkegaard også fortælle om hans syn på mulighederne for at udvikle EU’s digitale indre marked.

Konference foregår på Christiansborg fra klokken 8.30 til 14:00.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere