Artikel top billede

Apples nye iPhone Xs vil kunne kendes på sin nye guld-finish

Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter

Apples iPhone Xs brillerer i stort set alle tænkelige kategorier. Apple har (desværre) sat prisen derefter.

Apples jubilæumstelefon, iPhone X, har nu snart et år på bagen, og den bliver derfor, som traditionen nærmest foreskriver, afløst af en S-model: iPhone Xs.

Her er der ikke tænkt i nyt design, men i forbedringer under overfladen – hvis man ellers ser bort fra det kæmpemæssige biograflærred, som Max-versionen byder på.

Dagens test-emne er dog den, som sandsynligvis vil lokke flest danskere til, nemlig den mindre, men fuldt ud lige så dygtige, iPhone Xs.

Prisen debuterer stadigt på stratosfæriske 8.899 kroner. Får man mon mere for pengene i år?

Se også: Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"

Intet nyt at se

På overfladen er der ikke meget at bemærke, når man ser den nye iPhone - altså med undtagelse af den nye farve og den nye størrelse.

Den ligner iPhone X på en prik. Den passer også med forgængerens covers, skulle man have sådan en liggende.

Under overfladen sker der dog lidt. Apple har her investeret i en ny, mere hårdfør glasfront og bagside, mens den bevarer den flotte stålramme omkring telefonen.

Den såkaldte ’guld’-variant byder også på en ny palette for selskabet med en mørkere glød end nuværende guld-iPhones.

Det minder nærmest mere om en krydsning mellem bronze og messing, mens glasbagsiden har et porcelænslignende look.

I brug

Med sine minimale forandringer er der betjeningsmæssigt heller ikke noget nyt at berette. Knapperne reagerer på præcis samme måde.

Ansigtsgenkendelse synes dog at fungere en anelse kvikkere og mere træfsikkert på den nye model – givetvis hjulpet på vej af en kvikkere processor.

iPhone Xs arver naturligvis også kendetegn fra forgængeren såsom muteknappen på siden og det vand- og støvafvisende ydre.

Det er dog værd at bemærke, at telefonen nu er IP68-godkendt til to meter dybt vand mod en meter tidligere.

Se også: Mød det helt nye Apple Watch Series 4: Får større skærm og banebrydende ny hjertemåler

Igen et strålende display

Apple brillerede, da selskabet sidste år (omsider) indførte OLED-teknologien i dets iPhones. Skærmen blev dengang kåret som markedets bedste af skærmspecialisterne fra DisplayMate.

Det gør den igen i år, efter at Samsung Galaxy Note 9 for en stund puffede iPhone X af tronen.

Det ses. iPhone Xs byder på den bedste smartphone-skærm til dato – kun overgået af den endnu større Xs Max, som med sine 6,5” tommer tårner over lillebror Xs’ mere beskedne og håndterbare 5,8 tommer.

Farverne vælter ud af displayet, kontrasten er tårnhøj, og lysstyrken matcher omgivelserne, uanset om de er højfjeldssol eller kælderrum.

Jeg har samtidig en svaghed for Apples ’True Tone’-funktion, da denne justerer skærmens farvestik til omgivelsernes baggrundsbelysning.

Sammen med perfekt afstemte farver (Delta E på 0,8 ifølge displaymate – hvilket svarer til en professionel farvekalibrering) får man altså kræset for nethinderne.

Læs også: Kinesisk producent overhaler Apple som verdens næststørste smartphone-leverandør

Lydsiden i iPhone Xs matcher den, der følger med forgængeren.

Altså ingen fremgangt her, men eftersom udgangspunktet var et glimrende stereo-setup, der kunne spille både højt og klart, får det flotte display et fint akkompagnement.

Ønsker du at bruge dit eget headset, skal du fortsat forbi en adapter, denne er nu blevet et tilkøb (79 kroner). Godt nok nærigt i en mobil til omkring 10.000 kroner.

Fuld fart frem

Med hver iPhone-generation følger en ny processor. I år er ingen undtagelse.

Her markerer Apple sig dog ved at være først med den såkaldte 7nm-procesteknologi – altså processorer, der bliver printet med kredsløb, der er så små, at de kan klemme syv milliarder transistorer i processoren.

Det er næsten to tredjedele flere end i sidste års A11 Bionic. Nu hedder den A12 Bionic.

Her snurrer en to plus fire-anordning – fire strømbesparende kerner og to kraftige kerner til de tunge løft.

Sidstnævnte viser sig at være nogle termonukleare nogle af slagsen, for de får iPhone Xs (og dermed også Xs Max og den kommende Xr) til at toppe samtlige benchmarks derude.

I forhold til forgængeren opleves telefonen skam også som værende kvikkere – omkring 10-15 procent hurtigere ifølge benchmarks. iPhone X er fortsat en lynhurtig maskine.

Otte millisekunder

iPhone Xs får dog en anden subtil forbedring, som Apple kalder ’120 Hz touch-sensing’ – skærmen er nu ned til otte millisekunder om at registrere, at den bliver berørt, det halve af den tidligere reaktionstid.

Det minimerer responstiden, hvilket sammen med A12 processoren giver et boost.

Det er dog svært at vurdere, om iPhone Xs føles kvikkere på grund af den nyere, kraftigere processor ombord eller på grund af den nye skærmteknologi.

Bemærk, at funktionen ikke er den samme som Apples ’ProMotion,’ som i dag findes i selskabets Pro-iPads.

Selve skærmen bliver altså ikke refreshet ved 120Hz.

Den grafiske ydelse får også et løft: Her performer A12 op til to gange højere end A11, hvilket vil give 3D-spil et grafisk løft.

Ser man på selve arkitekturen i A12 Bionic er en hidtil uset andel af arealet afsat til neurale netværk til at løfte blandt andet AI og AR opgaver.

I rå tests af processorens maskinlærings-egenskaber viser den sig at være op til 10 gange hurtigere end iPhone X.

Det er fortsat begrænset i hvilket omfang disse kredsløb kan udnyttes, men Apples medfølgende AR-målestok, app’en ’Measure’, får man allerede et indblik i potentialet.

Og her fungerer iPhone Xs både mere flydende og præcist end sin forgænger.

Sidste performance-boost kommer ved siden af processoren, hvor iPhone Xs får sig en ny Gigabit-LTE modem til at koble sig på de hurtige 4G-bølger.

Her opfører iPhone Xs sig mere selvsikkert end X’eren ved konsekvent at mønstre 20 til 50 procent højere download-hastigheder.

Bøvl ved stikkontakten

Eneste mulige svaghed i iPhone Xs er batteriet som bliver en smule mindre i år.

Den mere strømbesparende processor synes dog at opveje dette, for iPhone Xs syntes at køre længere på en optankning end tidligere. Der kan regnes med den i omkring halvandet døgn.

Hvad der skuffer mest her er, at Apple fortsat insisterer på at inkludere en sløj oplader, som maksimalt kan pumpe 5W strøm ind i mobilen.

Det tager derfor mere end tre timer at få tanket helt op. iPhone Xs Max-brugere må regne med endnu længere tid ved hvert pitstop.

Det ironiske er, at Apple selv annoncerer, at der sagtens kan lades op til dobbelt så hurtigt op, men så kræver det, at der investeres i et USB-C til Lightning kabel (179 kroner) samt eventuelt en dyr 30W-oplader (449 kroner), hvis man ikke har sådan en i forvejen.

Alternativt kan en 12W iPad-oplader (149 kroner) også barbere en lille time af tiden ved stikkontakten.

Trådløs opladning understøttes også i den nye iPhone – men det foregår her endnu langsommere, hvilket så afskriver den fra at blive brugt på farten.

Se også: Alt tyder på, at Apple helt vil droppe home-knappen i sine kommende produkter

Apples bedste styresystem

iOS 11 har ikke just været Apples bedste styresystem til dato.

Den funktionsrige opdatering har langt fra været så gnidningsfri, som Apples tidligere software-opdateringer.

Med iOS 12 synes selskabet at gøre bod på det ved at give styresystemet små, men væsentlige opdateringer.

Styresystemet har samtidig været forfriskende fri for børnesygdomme – systemet har nu været ude i halvanden uge uden at have behov for en panikopdatering i de første dage efter udgivelsen.

Største nyhed kommer i softwarens maskinrum, som har fået sig en stor overhaling, der gør det lettere for ældre enheder at trække styresystemet frem.

Disse performance-fordele er dog ikke mest synlige i dagens test-emne og dennes store kraftoverskud.

Her foregår alt hurtigt til at begynde med.

Mere anvendeligt i hverdagen er den nye kontrol, der gives over applikationers notifikationer. Disse kan nu grupperes eller administreres direkte fra notifikationsgardinet.

Samtidig finder du nu en ’Skærmtid’-feature, som gør det enkelt at minimere og administrere sin tid ved den lille skærm.

Her kan du eksempelvis indstille en tidsbegrænsning på apps som sociale medier eller spil og bestemme tider, hvor mobilen helt skal være slukket for andet end opkald og udvalgte apps.

Samme hensyn til offline-behov afspejler sig i ’Forstyr Ikke’ funktionen, som kan indstilles til at levere notifikationer på de tidspunkter, hvor de er belejlige.

Apples Face-ID animerede emojis får også en udbygning, kaldet Memojis, hvor digitale avatarer kan skabes og animeres.

Yderst kvikt og kapabelt kamera

Apple holder tilsyneladende igen med selskabets nye kamera. På papiret er den eneste nyhed, at sensoren er blevet omkring en tredjedel større og omtrent det ekstra mere lysfølsom.

Der er dog sket meget på efterbehandlingsfronten, hvilket ender med at give nogle af de bedste fotoresultater fra en mobil nogensinde.

I dagslys opfører Xs’eren sig eksemplarisk ved at give detaljerige 12 megapixel fotos med glimrende dynamik og kontrast.

Her er samtidig dobbelt så mange af de såkaldte fokuspixels med stensikker autofokusering til følge.

iPhone Xs distancerer sig særligt fra sin forgænger i mørke, hvor der leveres betydeligt skarpere og støjfrie fotos. Her møder Huaweis ambitiøse lavlys-ekspert, topmobilen P20 Pro, sit match.

Portrætfunktionerne er samtidigt blevet fintunede, så de er mere overbevisende end i nogen anden telefon til dato.

Og nu kan mængden af baggrundssløring justeres i stil med det både Huawei og Samsung længe har budt på.

På videofronten er den nye iPhone også overlegen med de veldefinerede og stabiliserede filmklip der leveres.

Et enkelt sted er jeg dog blevet overrasket. Den nye ’filmlignende’ modus, der optager med 24 billeder/sekund, er undereksponeret og støjfyldt i forhold til både 30 fps og 60 fps-optagelserne.

Selfie-entusiasterne får også et forbedret frontkamera at lege med. Det tager bedre fotos, hvor baggrunden samtidig kan sløres. Her fungerer det dog mindre overbevisende end på bagkameraet.

Læs også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

Har ikke nogen X-factor - men er alligevel bedst

Jeg savner den X-faktor, som hidtil har kendetegnet S-varianterne af Apples iPhones.

Features som Siri, 64-bit kræfter, Touch-ID, 3D Touch smagte alle sammen af fremtid, dengang de udkom. Der vil givetvis gå tid, før den avancerede processor med sin stærke AI-ydelse vil kunne udfolde sig helt.

Her og nu er det rettere de mange forbedringer, der tilsammen giver et glimrende indtryk.

Ydelsen er helt i top, kameraerne giver de bedste foto- og video-muligheder i en smartphone nogensinde, og den er mindst lige så lækkert skruet sammen som sin forgænger.

Så er der det med prisen: Apple fik mange til at måbe over det afsindige prisskilt, der fulgte med iPhone X sidste år.

Siden dengang har konkurrenterne svaret igen ved at skruen prisen på deres telefoner i vejret. En debutpris på 8.899 kroner er ikke nær så sindssyg, som det var dengang.

Du kan ganske vist spendere endnu vildere beløb i år ved at investere i en model med 512GB lager ombord – men du får næppe behov for den.

64GB vil række til dem, der lever med en cloud-tjeneste, mens 256GB vil række til entusiasterne.

Og er det stadigt for meget af det gode, kan iPhone Xr vise sig at være et interessant alternativ.

Se også: Samsung Galaxy Note 9 til test: Kan du forføres af en fabelagtig skærm og en snedig pen?


Loading ikon