En ny EU-enhed ved navn EuroHPC skal støtte forskningen inden for datainfrastruktur og bygge 2 supercomputere, der skal være blandt verdens fem bedste.
Det oplyser EU kommissionen i en pressemeddelelse.
Planen er, at den nye enhed blandt andet skal give europæiske virksomheder bedre adgang til teknologien bag.
Ifølge EU har de europæiske brug for lettere adgang til teknologien, hvis EU skal være førende inden for AI, sundhed og cybersikkerhed.
“I dag er de fleste af vores forskere og virksomheder tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de topklassecomputere, som de har brug for. EU har ikke råd til at sakke bagud. Med EuroHPC vil vi kunne nyde godt af innovation herhjemme," siger Andrus Ansip, næstformand for EU kommissionen ifølge pressemeddelelsen.
Den nye enhed har i alt et budget på én milliard euro eller omkring syv milliarder kroner, hvoraf halvdelen skal komme fra EU's budget, mens den anden halvdel skal betales af de medlemslande, der vil være med i projektet.
Læs også: Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til
Danmark har allerede tilkendegivet at man ønsker at være en del af samarbejdet.
Derudover er Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig også med.
Læs også: Her er EU's mest markante tiltag for at tæmme de store amerikanske tech-firmaer
Derudover regner EU med at få omkring 400 millioner euro fra private investorer.
Mindst fire supercomputere
Målet er at EU-enheden skal bygge mindst fire suppercomputere, hvor de to altså skal være blandt de fem bedste i verden.
De to sidste skal, ifølge EU Kommissionen, være blandt de 25 bedste i verden.
Læs også: Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk
Supercomputerne vil blive koblet sammen med de eksisterende supercomputere i medlemslandende og derefter være tilgængelige for offentlige og private brugere i hele Europa.
Ifølge EU Kommissionen bruger de europæiske virksomheder i dag 33 procent af verdens forbrug af supercomputere eller såkaldt højtydende databehandling. Mens de samme lande kun bidrager med 5 procent.