På et retsmøde tirsdag eftermidag blev det besluttet, hvornår Atea-sagen bliver taget op af Østre Landsret. Her skal det besluttes om dommene fra Retten i Glostrup skal stadfæstes.
Atea-sagen kort fortalt
Politiet har sigtet en række personer i bestikkelssagen i Region Sjælland, hvoraf flere har mistet deres job.
Det handler om daværende it-chef, Michael Steen Hansen, it-driftchef Rene Clausen og it-direktør Michael Mølkær Jensen.
Centralt i sagen står en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.
Her deltog en række af de sigtede i sagen - heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.
Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.
Af de sigtede hos Atea er tidligere salgsdirektør Carsten Viggo Willum Ritzau, koncernchef Claus Hougesen, salgschef Per Juul Andersen og administrerende direktør hos Atea, Peter Trans.
Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab - vil på storhugst blandt Ateas kunder.
3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.
Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.
Atea mener, at de involverede parter - altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene - slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.
Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.
Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.
Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto.
Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.
Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.
Til april begynder anden runde i det, der kaldes danmarkshistoriens største sag om bestikkelse. Det er blevet afgjort her til eftermiddag på et retsmøde.
En række af sagens hovedpersoner har valgt at anke dommene fra byretten, der blev afsagt i sommer. De personer skal altså til april have deres sag afprøvet ved Østre Landsret.
I alt er der afsat 28 retsdage til den kommende retsag i Østre Landsret. Det oplyser advokat Kåre Pihlmann til Computerworld. Han er forsvarer for den tidligere Atea-direktør, Peter Trans, der er en af dem, der har valgt at anke dommen fra Retten i Glostrup.
Kåre Pihlmann fortæller til Computerworld, at han er godt tilfreds med udfaldet af mødet.
Han oplyser desuden til Computerworld, at parterne forventer en endelig afgørelse i sagen inden sommer.
Læs også: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år
Fem af de dømte ankede dommen
Landsretten skal tage stilling til dommene til de fem af de i alt syv tiltalte personer, der blev dømt ved Retten i Glostrup i slutningen af juni måned.
Atea som virksomhed blev også kendt skyldig men valgte kort tid efter domsafsigelsen at acceptere dommen og betale en bøde på 10 millioner kroner.
De dømte personer blev kendt skyldige i blandt andet at have modtaget og ydet bestikkelse samt have bedrevet underslæb.
Af de dømte, der har valgt at anke drejer det sig om Peter Trans, der blev idømt otte måneders fængsel, Rene Clausen der fik halvandet års ubetinget fængsel, Claus Hougesen der blev idømt 10 måneders fængsel, Michael Mølkær Jensen, der blev idømt 40 dages fængsel og Per Juul Anders, der blev ikendt et års ubetinget fængsel.
Læs også: Her er dommene i Atea-bestikkelsessagen: Millionbøde til Atea og fængselsstraffe til de tiltalte
Efter domsafsigelsen i Retten i Glostrup gjorde Andro Vrlic, der er forsvarer for Rene Clausen det klart, at man ankede og ønskede sagen behandlet ved Landsretten.
“Det her spørgsmål om man kan blive bestukket for sine egne midler er altså et spørgsmål vi mener, at Landsretten skal tage stilling til,” sagde Andro Vrlic dengang.
Læs mere her:Fire af de dømte i Atea-sagen anker dommen: Resten kræver betænkningstid