Artikel top billede

Danske venturefonde ændrer kurs: Investerer mindre i startups

Flere års skiftende resultater betyder, at danske pengefonde har skiftet strategi. Fra at investere i mange start ups og mindre virksomheder, ser de danske venturefonds i stigende grad mod modne it-kometer.

Andelen af ventureinvesteringer, der går til mindre virksomheder og start ups, er faldende.

I 2017 blev 40 procent af venturefondenes samlede investeringer skudt ind i later stage-fasen hos modne virksomheder, en fordobling på to år.

Det skriver Finans på baggrund af tal fra Vækstfonden.

Tallene dækker over et strategiskifte hos venturefondene. Fra at investerer i mange og mindre æg i kurven, går de kapitalstærke venturefonde senere ind med deres investeringer, især målrettet fremadstormende it-selskaber.

"Venturefondene har nået en størrelse, hvor de kan geninvestere større beløb i vækstvirksomheder, som i forvejen er i deres portefølje. De satser generelt på færre, men mere modne selskaber, som er i færd med at skabe en global forretning," siger analysechef hos Vækstfonden, Ditte Rude Moncur.

Det har flere af de mere etablerede danske it-kometer fået at mærke over de seneste år. Blandt andet er der blevet skudt penge i Truspilot, Gomore og Peakon.

Senest fik Peakon for eksempel for tredje gang på blot to år pumpet et stort investormillionbeløb ind.


Flytter ud af Danmark

Flere af de danske it-succeser, som Vivino, Unity og Tradeshift, er rykket over Atlanten for at skaffe kapital til holde vækstdampen kørende.

Ditte Rude Moncur mener, at det er et godt tegn, at der er skuret op for investeringer i de senere vækstfaser hos de mere modne danske selskaber. Det vil, efter hendes mening, bidrage til at forløse selskabernes potentiale og være positivt for fremtiden i dansk erhvervsliv.

De seneste tal fra Vækstfonden peger på, at danske venturefonde samlet har investeret mindre i 2017, men at der samtidig er kommet mere udenlandsk investeringskapital til landet, så den del nu udgør 50 procent af de samlede investeringer i danske selskaber.

Læs også: Danske Pleo lander kapitalindskud på mere end 100 millioner kroner: "Vi har aldrig haft en ambition om at bygge en lille bolsjebutik, der skulle tjene en lille smule penge"

Et presset Mærsk jagter nye digitale vækstmuligheder: ”Vores vision er, at international handel skal være lige så simpel og effektiv som at bestille en Uber"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere