Artikel top billede

Nvidias RTX 2080 Ti monster-grafikkort til test: Dyrt, overlegent og skabt til fremtidens spil

Man får bestemt noget avanceret teknologi for pengene, men er det nok for nu?

Nvidias nye kollektion er ikke helt som de andre grafikkort derude.

De er skabt med fremtidige funktioner i baghovedet, noget der gør det svært at giv en endelig dom over de nye kort fra dag et.

I modsætning til sædvanlige grafikkort byder RTX-kortene på dedikerede raytracing-enheder.

Med dem ombord bliver den hellige gral indenfor computergrafik tilnærmelig: en naturtro rendering af lys i en scene i realtid.

Samtidig rummer kortene dedikerede tensor-kerner, som er essentielle til maskinlærende opgaver som AI og deep learning algoritmer.

Resten af grafikkortet er bygget med spil i 4K og 144Hz in mente. Her er en ny arkitektur, masser af CUDA-kerner og lynhurtig GDDR6 VRAM hukommelse til, for at sikre den del af spiloplevelsen.

De avancerede funktioner har dog en pris. Vi starter ved 6.499 kroner for billigste RTX 2080 kort, mens 2080 Ti starter omkring de ti tusinde kroner.

Se også: Nvidia løfter sløret for dyr efterårskollektion: Her er supergrafikkortet RTX 2080 Ti

På papiret

Nvidias to nye kort kommer i forskellige afskygninger.

Den almindelige samt særudgaverne i ’Founders Editions’-serien (FE) – det er dem, vi tester i dag.

Som noget nyt, er kortene overclockede fra Nvidias hånd af.

I standardudgaverne mønstrer den nye kollektion faktisk lavere frekvenser end sin forgængere i GTX 10-serien. Nvidia lover dog her, at disse kort kan ramme højere frekvenser end den afgående serie.

Ud over at byde på en helt ny grafisk hjerne, bliver data fremover behandlet igennem den nye GDDR6 VRAM hukommelse med højere båndbredde til følge.

Her mønstrer RTX 2080 Ti 616 Gbps mod 484 Gbps i GTX 1080 Ti – altså godt en fjerdedel højere end før. Samme styrkeforhold er også at finde i RTX 2080 serien i forhold til GTX 1080.

Fin køleløsning

Ud over den opdaterede elektronik, byder den nye generation af FE-kort på en ny køleløsning, hvor to blæsere puster luft over et revideret sæt kølefinner, hvor et alu-dampkammer leder varme væk fra grafikprocessoren.

Det hele er beklædt i solide aluminiumsplader, som giver hele pakken et lækkert look. Selv bagsiden er klædt i aluminiumslegeringer, og også denne hjælper med at køle hele anordningen.

Både RTX 2080 og 2080 Ti måler 26,7 x 11,6 cm og vil derfor passe i de fleste standard-kabinetter. Nvidia anbefaler derfor en strømforsyning på 650W eller derover.

Nvidia påstår selv, at det nye design larmer fem gange mindre end det forrige og samtidig barberer op til 20 grader af driftstemperaturen.

I vores tests viser tallene ikke helt at holde stik, men der er utvivlsomt sket væsentlig fremgang i forhold til forgængeren.

Kortene er også skabt med overclocking in mente, og kommer med en otte-faset strømfordeler, der gør kortene i stand til at trække væsentligt mere end de henholdsvis 225 og 260 watt, som 2080 og 2080 Ti er ratet til.

Bagpå finder du et godt port-udvalg med en enkel HDMI 2.0b udgang, to gange DisplayPort 1.4a samt en VirtualLink USB-C udgang med VR-support.

Læs også: Nvidia på vej med vilde RTX 2080-grafikkort. Her er deres nøgletal.

Duer den så til 4K og HDR gaming?

Investerer man mellem seks og ti tusinde kroner på et grafikkort, forventer man også at kunne afvikle spil i fulde, detaljerede 4K – en mission som RTX-serien er skræddersyet til.

Her leverer RTX serien varen i de otte testede spildiscipliner hvor ingen af de nye kort på noget tidspunkt passerer under 60 fps grænsen i gennemsnit. Det er til trods for, at samtlige spil er sat til en høj detaljegrad. AA-effekter er dog slået fra, da de sjældent er nødvendige på så de skarpe 4K-skærme.

I gennemsnit performer den nye RTX 2080 Ti top model op til 45 procent højere end den afgående GTX 1080 Ti topmodel.

Lillebror RTX 2080 gør også en god figur i forhold til GTX 1080 Ti, hvor den enten matcher den udgående topmodel eller overhaler den med en håndfuld procenter.

I forhold til konkurrencen fra AMD, øger Nvidia sit forspring yderligere. Her overhaler RTX 2080 topmodel Radeon Vega 64 med mellem 40 og 50 procent, mens RTX 2080 Ti næsten leverer dobbelt så mange frames per sekund.

Når det gælder HDR-spil, løfter RTX serien sig også over sidste års topscorere i disciplinen. Når 4K og HDR slås til samtidigt begynder lillebror RTX 2080 at halse efter Ti-varianten.

I enkelte spil som Shadow of War og Far Cry 5 begynder RTX 2080 at dyppe gevaldigt under de 60 fps.

Se også: USB C skulle have været kablet til at regere dem alle: Men der er store problemer

Voldsom varmeudvikling

Den overlegne ydelse som Nvidia lægger for dagen er dog ikke omkostningsfri. RTX-serien er nemlig meget mere strømsulten end sin forgænger.

Hvor GTX 1080 Ti kunne finde på at sluge op til 372 watt ved stikkontakten, trækker RTX 2080 Ti nu op til voldsomme 482 watt når den folder sig helt ud.

RTX 2080 er en anelse mere mådeholden ved at nøjes med trække 366 watt ud af stikket.

Lidt overraskende er det også, at kortene trækker 10 til 20 watt mere ved stilstand end GTX 1080 Ti. Her er dog tale om FE-kort som er tunet til maksimal ydelse frem for strømbesparelser.

Det giver pludseligt mening, at Nvidia inkluderer en ny, fuldt optimeret køler med deres nye kort. Det voldsomme strømforbrug er heldigvis succesfuldt tøjlet, med driftstemperaturer som holder sig på den pæne side af henholdsvis 76 og 82 grader for RTX 2080 og RTX 2080 Ti.

Fremtidens grafikkort

Mens RTX-serien hæver sig eftertrykkeligt over forgængerens formåen, har dennes teoretiske største fortrin slet ikke været i spil endnu.

Inde i kortenes grafiske hjerner er moduler tiltænkt såkaldt raytracing og maskinlæring. Teknologier som vil finde vej til blandt 25 spiltitler i den nærmeste fremtid.

Særligt raytracing bliver interessant, da det tillader spiludviklere at modellere og rendere lys på naturtro vis. Reflektioner, skygger og glimt renderes på samme vis som de gør i virkeligheden – en yderst regnetung opgave, som hidtil er blevet emuleret ved softwaretricks.

For at illustrere teknologien i aktion, har Nvidia udviklet en underholdende Star Wars demo – som altså kan afvikles i realtid takket være RTX-kortene.

Visuelt er den imponerende i både 1440p og 4K om end den er skabt til at køre i film-lignende framerate på 24 billeder per sekund.

Renderingsteknikken giver samtidig en smule støj – en konsekvens af raytracing-teknologien, som gør sig særligt bemærket i den mindre kraftige RTX 2080, da den har 56 procent færre RT- og tensor-kerner at arbejde med i forhold til Ti-modellen.

Det er en subtil forskel, men den er der.

Læs også: Nvidias nyeste grafikkort er et bæst til 65.000 kroner, som kan noget helt unikt

Du kan desuden glemme alt om at afvikle RT-demoer på GTX 1080 serien. Disse kort falder tilbage til DirectX Raytracing-softwaren som forvandler oplevelsen til et fejlfyldt slideshow på omkring 10 billeder/sekund. Glem det.

Selvom maskinlæring tilsyneladende ikke er noget spil kan udnytte, er teknologien i stand til at give væsentlige spilfordele.

Her kan maskinlæring udføre det arbejde som tidligere blev klaret af anti-aliaserings algoritmer, med det Nvidia kalder DLSS (deep learning super sampling).

Visuelt ser det lige så flot ud, som var TAA slået til, men det maskintrænede alternativ yder 39 procent højere i snit.

Der er altså visuelle godbidder i sigte når titler som Ark: Survival Evolved, Battlegrounds, Hitman 2, Shadow of the Tomb Raider samt Hellblade: Senua’s Sacrifice får deres annoncerede DLSS-opdatering.

Er RTX 2080-serien pengene værd?

Som med snart sagt enhver ny grafikkort lancering, prøves markedet af for stadigt højere prispunkter. I den forbindelse hjælper Klondike-ræset mod kryptovalutaer heller ikke.

Med debutpriser på henholdsvis 6.499 og 9.499 kroner herhjemme er RTX serien i særklasse det dyreste Nvidia gaming-produkt nogensinde.

Begge kort byder på dog på overlegen performance allerede nu, men et GTX 1080 Ti kort til nuværende 5.500 kroner er ikke langt fra.

Om de nye kort er investeringen værd afhænger derfor på, hvorvidt det potentiale som de nye teknologier som kortene rummer, vil blive udnyttet.

Det er utvivlsomt flotte, interessante teknikker, men vores endelige dom over kortene må vente på, at raytracing og DLSS teknologierne vinder større udbredelse.

Se også: Nvidia og AMD får ny konkurrent: Nu vil Intel springe ud som grafikkort-producent


Loading ikon