Artikel top billede

Tour de France er en kæmpemæssig it-operation: Sådan får du hastighedsdata fra hver enkelt cykel i realtid på din tv-skærm

Det er ikke nogen helt let opgave at hive data ud af hver enkelt cykel i realtid under Tour de France og gøre dem tilgængelige for tv-seerne. Et selskab har udviklet et sindrigt system, som også fungerer under ekstreme forhold og helt uden mobildækning.

For mange er lyden af sommeren synonymt med Jørgen Leths finurlige og indsigtfulde kommentarer til Tour de France, og der bliver spenderet ikke så få timer foran skærmen, mens Chris Froome og resten af feltet sveder på landevejene og i bjergpassene.

Måske har du også lagt mærke til, at du kan få data om hastighed fra hver enkelt cykel i løbet ud på din skærm i realtid. Her er historien om, hvordan det kan lade sig gøre.

Computerworlds engelske søstermagasin er med bag kulisserne og kan fortælle, at det er selskabet Dimension Data, som klarer ærterne for organisationen bag løbet, Amaury Sport Organisation (ASO).

Gammelkendt problem

ASO havde bøvlet med problemet i flere år. Problemet var ikke så meget at generere data men at få dem transmitteret hurtigt nok under svære forhold. For eksempel under bjergetaper, hvor mobilforbindelserne er svingende, for at sige det pænt.

Løsningen er pænt kompliceret. Man besluttede at bruge et eksisterende netværk for tv-stationer - et såkaldt broadcast network - til at sende datapakker sammen med videostreaming.

Hver af de 176 rytteres cykler er forsynet med sensorer i superletvægtsklassen fra firmaet HiKob, som registrerer hastighed og gps-position hvert sekund.

Disse data bliver opfanget af et bevægeligt mesh-netværk baseret på kortbølgeradio til enten motorcyklerne med tv-kameraer eller et lavtflyvende luftfartøj som en helikopter.

Herfra bliver data sendt videre sammen med videosignalet til en antenne ved målstregen, hvor Dimension Data har en kæmpemæssig Big Data Truck parkeret.

Firmaet bruger så cloud computing med sin egen analytics-software, som genererer data til forskellige dashboards og sender realtidsdata om hastighed og lokation for hver enkelt rytter ud til tv-stationer og forskellige andre digitale kanaler via en API.

Databehandlingen foregår i Amsterdam med disaster recovery i London, men den store truck er bemandet med specialister under hele løbet.

Nye initiativer

Dimension Data har ansvaret for hele dette netværk samt for forskellige applikationer, flere kanaler på sociale medier og for it-sikkerheden for hele set-uppet.

Hvis du følger twitterfeedet @LeTourData, får du dagligt analyser og journalistik baseret på disse data.

Næste skridt for ASO og Dimension Data er at finde nye måder at præsentere data på og tjene penge på dem. Til den ende vil Dimension Data bruge machine learning.

For eksempel har firmaet arbejdet med at kombinere gps-data med 3D-kort for at give et realtids-indtryk af fald og stigninger på etaperne.

Algoritmerne er foreløbigt blevet udviklet til at forudsige udbrudshastigheder og tidsmæssig afstand mellem eksempelvis felt og udbrydergrupper.

Tilmed hævder Dimension Data at kunne forudsige vinderen af en etape med 70 procents nøjagtighed.

Internt i Dimension Data har udviklere kodet et spil, hvor cykelfans og en machine learning-algoritme kan kæmpe om at finde vinderen af en etape.

Hvert enkelt cykelhold indsamler enorme mængder af biometriske data om deres ryttere, og dem kunne ASO og Dimension Data også sagtens hente og bruge til noget interessant. Men de data er selvsagt dybt fortrolige og bruges intensivt i konkurrencen mellem de forskellige Tour-hold.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere