Artikel top billede

(Foto: Trine Søndergaard)

Vestager fortsætter bøderegn: Nu står fire elektronikproducenter for skud

Fire elektronikproducenter må samlet betale næsten en milliard kroner i bøde. Det sker, fordi selskaberne ulovligt har fastsat priser over for de europæiske webshops.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) fortsætter med at udskrive bøder.

Denne gang er der tale om bøder i fire sager til elektronikproducenterne Asus, Denon & Marantz, Philips og Pioneer.

Bøderne, som samlet har en størrelse på 111 millioner euro, svarende til mere end 800 millioner kroner, er blevet uddelt, fordi producenterne ulovligt har fastsat handelspriserne eller minimumspriserne på deres produkter i nethandlen.

Det betyder, at de enkelte webshops er blevet forhindret i selv at fastsætte priserne på de pågældende varer.

De fire dømte virksomheder slipper alle billigere end først antaget, da de hver især har samarbejdet med EU-Kommissionen.

Hver virksomheds bøde er blevet reduceret med mellem 40 og 50 procent.

"Som resultat af disse fire virksomheders handlinger har millioner af europæiske forbrugere betalt højere priser for køkkenudstyr, hårtørrere, bærbare computere, høretelefoner og mange andre produkter. Det er i strid med EU's konkurrenceregler," udtaler Margrethe Vestager, ifølge Ritzau.

Læs også: Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android

Kæmpe marked

Det europæiske marked for nethandel har en værdi på 500 milliarder euro om året, hvilket svarer til 3,7 billioner kroner.

Alle fire virksomheder har på den ene eller anden måde overtrådt reglerne.

Asus har eksempelvis fastsat priser på selskabets it-udstyr hos webshops i Frankrig og Tyskland, mens Phillips fra 2011 til 2013 har lavet samme manøvre med køkkenprodukter på det franske marked.

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android

Margrethe Vestager ligger ikke på den lade side i disse uger.

18. juli udskrev hun en rekordbøde til Google på 32 milliarder kroner med den begrundelse, at Google har misbrugt sit Android-styresystem til at fastholde sin dominans på søgemaskine-området, hvilket har forringet konkurrenternes mulighed for at innovere og konkurrerere.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

I 2017 havde Margrethe Vestager også snøren ude efter Google.

Dengang lød bøden på 18 milliarder kroner.

Læs også: Margrethe Vestager udsteder den ene kæmperegning efter den anden - her er alle EU’s sager mod tech-giganterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere