Alle statslige myndigheder skal nu kortlægge deres it-systemer.
Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen efter, Finansministeriets årlige it-raport - det såkaldte kasseeftersyn - viste, at der er store problemer med it-sikkerheden i statens it-systemer.
Det nye kasseeftersyn har vist, at 117 ud af i alt 377 samfunds- og forretningskritiske it-systemer er ramt af it-sikkerhedsproblemer.
Selvom billedet er dystert, er det dog ikke helt så slemt, som i sidste års kasseeftersyn, hvor det var intet mindre 157 statslige-it-systemer, der havde utilstrækkelig it-sikkerhed.
”De to kasseeftersyn viser, at vi ikke er gode nok til det, og derfor er der også sat flere initiativer i gang. Blandt andet introduktionen af modellen for porteføljestyring, som netop vil bidrage til en mere vedligeholdt og sikker it-systemportefølje,” siger Rikke Hougaard Zeberg, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.
Digitaliseringsstyrelsen oplyser ligeledes på sin hjemmeside, at de to kasseeftersyn har vist, at der mangler overblik over, hvad de statslige penge bruges samtidig, at kvaliteten i myndighedernes it-varetagelse er for svingende.
Den nye kortlægning er en del af en ny model for porteføljestyring af statslige it-systemer, og den indebærer desuden, at de statslige myndigheder uodover at kortlægge deres portefølje over it-systemer også skal udarbejde en it-handlingsplan for porteføljen og sende den til gennemsyn. hos Statens IT-råd.
Det skal, ifølge Digitaliseringsstyrelsen, være med til at sikre ”en mere ansvarlig og sikker styring af statens it-systemer.
Udover den nye model for porteføljestyring bliver Statens IT-råd også styrket og får fem nye medlemmer.
De nye medlemmer er: Charlotte Hersdorf fra Nordea, Karin Bentsen Kombit, Mikkel Müller fra Danmarks Radio, Peter Schleidt fra Jyske Bank og Torben Ruberg fra Maersk Tankers.