Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Efter stribevis af store bøder: Nu vil EU indføre digital skat på verdens tech-giganter

EU vil indføre en ny digital skat, der skal tvinge store it-virksomheder til at betale skat i de lande, hvor de tjener deres penge. Forslaget møder dog amerikansk modstand.

Under det netop overståede G20-topmøde i den argentinske hovedstad Buenos Aires har de europæiske finansministre presset på for at få indført en ny global skat, der retter sig mod verdens store it-virksomheder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I topmødets afsluttende erklæring står der dog blot, at landene frem mod 2020 ønsker at adressere den indflydelse, som den digitale økonomi har på det globale skattesystem.

”Hensigten er at sikre, at store tech-virksomheder løfter en fair del af skattebyrden. Vi taler i bund og grund om fairness her,” sagde Pierre Moscovici, EU-kommsiær for økonomi- og finanspolitik, til Reuters i forbindelse med topmødet.

Han fik opbakning fra den østrigske finansminister Hubert Fuchs

”Beskatningen bør ske der, hvor pengene bliver tjent, og hvis der i den digitale økonomi bliver tjent penge over hele verden, så giver det ikke rigtig mening, hvis virksomhederne kun indrapporterer deres indtjening i USA,” sagde Hubert Fuchs til Reuters.

Her er EU's forslag

EU-kommissionen luftede allerede i foråret ideen om at en ny form for beskatning på globale it-virksomheder, der længe har været kritiseret for at betale for lidt i skat.

Læs også: Sådan vil EU skrue ny digital skat sammen og stoppe it-giganternes skattefiduser

Helt konkret fremsatte EU-kommissionen i foråret to forslag.

I det ene forslag skal selskaber beskattes for deres indtjening i hvert enkelt land, også selvom selskabet ikke har nogen fysisk tilstedeværelse i landet. Det gælder dog kun, hvis virksomheden har en omsætning på minimum syv millioner euro i landet, mere end 100.000 brugere eller mindst 3.000 kontrakter i landet.

I det andet forslag som EU-kommissionen fremsatte skal virksomhederne beskattes for deres omsætning i hvert enkelt land, hvis selskaberne har en forretningsmodel hvor brugerne spiller en væsentlig rolle i værdiskabelsen.

Dette forslag sigter mod selskaber med en omsætning på mindst 750 millioner euro om året og en EU-omsætning på mindst 50 millioner euro, hvilket i praksis retter sig mod store tech-virksomheder. Her i blandt selskaber som Facebook, Google, Apple, Amazon og Netflix.

Læs også: Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'

Amerikansk modstand

En af de store udfordringer ved forslaget er, at langt de store tech-virksomheder er amerikanske, hvilket de facto vil betyde, at det bliver en skat på amerikanske virksomheder.

Derfor mødte forslaget ikke overraskende stor modstand fra den amerikanske finansminister Steve Mnuchin.

”Vi er klare modstander af et hvert forslag fra et hvert land, der ønske at indføre en målrettet beskatte af digitale virksomheder,” sagde Steve Mnuchin i forbindelse med topmødet ifølge Reuters.

Læs også: Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering